Rüzgar Sünbül’den peynir ve şarap uyumu...

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Rüzgar Sünbül’den peynir ve şarap uyumu...

ŞARAP & PEYNİR

Tarihle bilinen ilk peynir üretimi tahminen bundan 8 bin yıl önce Mezopotamya veya İndüs vadisinde çobanlar tarafından yapılıyordu. Şu Anda ise dünyada binin üzerinde peynir çeşidi bulunuyor. Kahvaltı ve yemeklerin vazgeçilmezi peynir, içkilere meze olarak de eşlik ediyor.Nasıl zevkler ve renkler her insanların algısına göre değişirse, hangi cins peynir'in hangi şaraba daha çok yakışacağı da zevke göre değişebilir. Genel kuralların dışında, hangi şarabın hangi peynire iyi eşlik ettiği konusunda kesin bir şey söylemek zor. Bunu keşfetmenin en zevkli ve doğru yoluysa şarap ve peynir arasında aroma dengesini göz önünde bulundurarak kendi seçiminizi belirlemektir. Şarap ve peynirin aroması aynı seviyede olmalıdır. Peynirin aromasının şarabı bastırmaması, şarabın aromasının da peyniri bastırmaması gerekir. Kırmızı şaraplar genelde sert peynir, beyaz şarap ise yumuşak peynir çeşitleriyle uygun bir birliktelik oluşturur. Beyaz peynir ve aşırı tuzlu peynirler ise şarapla uyumlu olmayan peynirlerdir.Tadım partisi
Zevkinize uygun şarap-peynir eşleşmesini en iyi “şarap ve peynir partisi” düzenleyerek keşfedebilirsiniz. Burada dikkat edilecek en önemli unsur şarap ve peynirin birlikte sinerjiyaratarak üçüncü bir aroma deneyimini ortaya çıkarmasıdır. Şarap-peynir eşleşmesinde başarının anahtarı üzüm cinsinin yöresinde üretilen peynirin, yine orada üretilen şaraba uyması prensibinde yatar. Benzer yörelerin kültürleriyle harmanlanan mutfak anlayışından yola çıkarak peynir-şarap eşleşmesini yapabilir, partiye katılacak her misafirden en sevdiği bir şişe şarap ve peyniri getirmesini isteyerek işe başlayabilirsiniz. Zengin çeşitte şarap ve peynirin tadılması zamanın daha keyifli geçmesini ve uygun sonuçlara varılmasını sağlar. Şarap ve peynir partisinin önemli bir oyuncusu ise ekmektir. Peynirlerle birlikte yenecek ekmek veya krakerlerin mümkün olduğu kadar nötr lezzette olanlarından seçilmesi gerekir. Tuzlu ya da tatlımsı tahıl ekmekleri damaktaki şarap ve peynir dengesini bozar.Parti mönüsü
Fransız peynir çeşitleri arasında rokfor (roquefort), bri (brie), kamambar (camembert), çevr (chevre), emeantal (emmental), ve çedar (cheddar) sayılabilir. Fransız peynirleri genelde yumuşak ve fazla tuzlu olmayan bir tada sahipken, Türk peynirleri oldukça sert ve tuzlu örnekler gösterir. Şaraba uygun Türk peynirleri arasında taze kaşar, otlu peynir, dil peyniri, isli peynir, örgü peynir, keçi peyniri sayılabilir. Şaraplarla tuzlu peynirler arasındaki uyumsuzluğu çiğ ya da pişme meyvesiyle giderebilirsiniz. Sert karakterli peynirlerle servis yapılan meyve, şarapla peynir arasında katalizör görevi görür.

Kurban Bayramı'nda ilk yasak.!!!!Önceki Haber

Kurban Bayramı'nda ilk yasak.!!!!

Türkiye NAVTEX ilan etti, Yunanistan Genelkurmay Başkanı acil ülkesine döndüSonraki Haber

Türkiye NAVTEX ilan etti, Yunanistan Gen...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!