Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

KORE’DE İLKBAHAR

Yazının Giriş Tarihi: 13.06.2024 08:13
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.06.2024 08:17

Bazı yerler vardır, defalarca gidersin yine gitmek istersin. Kore seyahatlerimde hep bunu hissettim. Kendimi seyahat ederken en çok huzurda hissettiğim ülkelerin başında gelir. Her mevsim ayrı doğal güzellere sahip oluşu, teknolojinin ana vatanı oluşu, insanların sıcakkanlılığı, Türk gezginlere kardeşiymişçesine yakın davranmaları, yardımseverlilikleri ve tadına doyulmaz lezzetleri ile her Kore seyahatim benim için özel olmuştur. Geçtiğimiz yıl Sonbahar’ı fotoğrafladığım Kore’ye bu defa İlkbahar’da yeniden gittim. Amacım hem ilkbaharı fotoğraflamak hem de Kore’nin daha önce keşfetmediğim doğal güzellikleri ve eşsiz tarihi ile öne çıkan güney bölgelerini keşfetmekti. Elbette bir tapınak deneyimi ve dünyaca meşhur yeşil çaylarından oluşan eşsiz bir çay plantasyonunu gezmek de hayallerimi süslemekteydi. Bu defa sizler için Kore’nin ilkbaharını, doğal güzelliklerini ve güneyini keşfedip, bu yazıyı paylaşmak istedim.

Changdeokgung Sarayı-Gizli Bahçe

Changdeokgung Sarayı, 1405 yılında Gyeongbokgung Sarayı'nın inşasından sonra yapılan ikinci kraliyet villasıydı. Joseon hanedanlığının birçok kralının ana sarayı olarak hizmet eden ve kalan beş kraliyet Joseon sarayı arasında en iyi korunmuş saraydır. Kralların dinlenme yeri olarak ifade edilen ve arka bahçede yaşı 300 yılı aşkın dev bir ağaç, küçük bir gölet ve bir de köşk yer alır.

Changdeokgung Sarayı ve kompleksi, Aralık 1997'de İtalya'nın Napoli kentinde yapılan komite toplantısında UNESCO Dünya Kültür Mirası Komitesi tarafından Dünya Kültür Mirası alanı olarak tanınmıştır.

Tarihi Bukchon Hanok Köyü ve Hanbok Geleneksel Kıyafeti

Gyeongbokgung Sarayı, Changdeokgung Sarayı ve Jongmyo Tapınağı ile çevrili Bukchon Hanok Köyü, tarihi Joseon hanedanlığına kadar uzanan, Hanok adı verilen yüzlerce geleneksel eve ev sahipliği yapan ve sizi tarih içinde yolculuğa çıkartabilen müthiş bir bölge. Üstelik biz bu tarihi evlerin arasında Hanbok denilen geleneksel Kore kıyafetlerimizi de giyerek gezintiye çıktık. Köyün yakınlarından Hanbok geleneksel kıyafetlerini kiralayabileceğiniz pek çok dükkan mevcut.

İşte Hanok evleri…

Hanok Köyü’nde yer alan bazı tarihi evlerde konaklama yaparak Kore’nin kültürüne daha fazla yakınlaşma imkanınız olabilir. Günümüzde Hanok evlerinin pek çoğu kültür merkezi-sanat atölyesi, misafirhaneler, restoranlar ve çay evleri olarak faaliyet göstermektedir. Bukchon Hanok Köyü, insanların hali hazırda evlerinin bulunduğu gerçek bir yaşam alanı ve mahalle olduğundan, ziyaret ederken sessiz olmak ve semt sakinlerine saygılı olunmasını özellikle tavsiye ederiz.

Jeonju

Seul’ün 192 km uzaklığında yer alan Jeonju (Cancu olarak okunuyor.)’ya 3 saatlik keyifli bir otoban üzerinden ulaşltık. Jeonju’daki Gyeonggijeon Tapınağı, 1410 yılında inşa edilmiş ve Joseon hanedanlığının kurucusu Kral Tae-jo'nun portresini barındırmakta. Yapı, Imjin Savaşı (1592-1598) sırasında kısmen yıkılmış olsa da, 1614'te restore edilmiştir. Jeonju Geleneksel Hanok Köyü’nde tarihe bir yolculuk yaparken, Ginkgo ağaçlarının ve doğanın güzelliğine de şahit oluyorsunuz. Jeonju’da 1908 yılında yapıma başlanıp da 6 yılda bitirilen devasa Jeondong Katedrali de şehrin dikkat çeken eserleri arasında yer alıyor.

Jeonju Nambu Bazaar

Eğer zamanınız varsa, Jeonju’da bulunan Nambu Pazarı’na en az 1-2 saat zaman ayırmalısınız. Kore’deki en uygun fiyatlı alışverişleri, ev eşyaları, giyim ve pek çok karakteristik turistik hediyeliği de bu pazarda kolaylıkla bulursunuz. Normalde konaklama için isim vermem ancak Jeonju’ya geldiyseniz 4 yıldızlı Lahan Hotel’de mutlaka kalın. Şimdi bu bize 4 yıldızlı bir oteli neden önerdi ki dediğinizi duyar gibi oluyorum, sebebi Jeonju tarihi Hanok Köyü’nü odanızdan panoramik olarak seyredebiliyorsunuz, bir otelde eşsiz tarihi bir deneyim yaşamak isterseniz ideal.

Boseong

Jeollanam-Do bölgesinin önemli kasabası Boseong’u keşfetmek üzere Jeonju’dan güneye doğru 2 saatlik bir yolculuk ile 120 km’lik mesafe sonunda Boseong’a vardık. Yeşil Çayları ile dünyaca nam salmış Kore’nin popüler çay plantasyonlarından biri olan Boseong Daehan Dawon Çay Plantasyonu’nu gezdik.

Boseong Çay Müzesi ve Çay Tadım Seramonisi

Ardından da Kore Çay Müzesi’ni ziyaret ederek, geleneksel çay tadım seremonisini gerçekleştirmek eşsiz bir deneyim oldu.

Yeosu

Boseong’tan sonraki durağımız Büyük Okyanus kıyısında denzile bütünleşmiş son derece keyifli bir şehir olan Yeosu oldu. Boseong’a sadece 1 saatlik mesafe ile Yeosu’ya ulaştık. Herkesin dilinde tek bir şarkı vardı buraya dair! Son derece popüler bu şarkı Yeosu Bambada (Yeosu Night Sea) sayesinde bu bölgenin turistik aktivitelerinde son yıllarda ciddi bir artış yaşanmakta. Bir şarkının, bir bölgeyi nasıl popüler hale getirdiğinin en güzel örneklerinden birini görmüş olduk.

Yeosu Maritime Teleferik

Yeosu’da yapılacak en güzel iki etkinliği de buradan size önereyim. Eğer yükseklik korkunuz yoksa Maritime Teleferik ile liman ve denizin üzerinden nefes kesen bir manzara eşliğinde anın tadını çıkarın. Teleferiğin ulaştığı yerde de son derece keyifli yürüyüşler yapabilirsiniz.

Yeosu Night at Sea (Sahilde Gece Yürüyüşü)

İkinci önerimse, akşam vakti Yeosu Bambada şarkısındaki gibi Yeosu sahiline inin, Hamel Adındaki Deniz Feneri’ni akşam ışıklar altındayken keşfedin, sahil boyunca yürüyüp sokak müziklerini dinleyip, sokak lezzetlerinden de tatmayı unutmayın.

Suncheon

Yeosu’dan sonraki durağımız ise Suncheon oldu. Burası ülkemizdeki Dalyan’a çok fazla benzeyen sazlık-sulak bir bölge. Keyifli bir parkın içinden yürüyerek ulaşacağınız küçük limanında, ekolojik bir tekneye binerek 1 saat kadar keyifli bir tekne turu tapıyor, Kore’de doğanın güzelliklerine, sessizlik ve huzura yakından tanıklık ediyorsunuz.

Suncheon’da SkyCube ile keşif

Sazlık bölgeyi ve doğayı daha da güzel keşfetmeniz için tekne turunun ardından SkyCube adı verilen içine 6 kişiye kadar oturulabilen küp şeklinde tekli trenlerle, sazlıklar-sulak alan ve panoramik manzaraya karşı ortalama 20 dakikalık keyifli bir tur atıyorsunuz. Bu deneyim, yaşamak için hem Kore’den hem de dünyanın değişik ülkelerinden bu bölgeye bir turist akını söz konusu.

Suncheon’da Botanik Bahçe

Doğal güzelliklere o kadar önem veriyorlar ki, Suncheon’daki SkyCube ve tekne gezisinin yanı sıra müthiş bir botanik bahçesi yapmışlar. Özellikle ilkbaharda rengarenk çiçeklerle bezeniyor. Türkiye’nin de aralarında yer aldığı dünyanın değişik ülkelerine ait özel botanik bahçeleri de bulunuyor ve her biri o ülkelere ait çiçeklerle süslenmiş. Tahmin edileceği üzere Türkiye bahçesinde güller ve laleler hakim… Ben sizinle Hollanda’nın bahçesinin görselini paylaşıyorum, neden Türkiye’yi paylaşmadın onu da görseydik diyen varsa her şey bir uçak biletine bakar, atlayın bu muhteşem bahçeleri ziyaret edin, inanın her bir bahçe bir diğerinden çok daha göz alıcı.

Naganeupseong Halk Köyü

Suncheon’un bunca zengin turistik aktivitelerinin yanında bunlara ilaveten, Kore’ye özgü tipik bir halk köyü olan Naganeupseong’u ziyaret edebilirsiniz. Tarihi Joseon Hanedanlığı’nın Suncheon bölgesindeki en önemli merkezi yerleşimi olan Naganeupseong’da surlarını ve karakteristik Hanok tarzı evlerini keşfedin.

Daegwangsa Tapınağı

Kore’ye kadar gelmişken bir Budist Tapınağında konaklayıp, Kore kültürünü daha yakından tanımayı isteyebilirsiniz. Bazıları için konaklamak zor bir deneyim olabilir ancak önceden rezervasyonunuzu yaparak günübirlik tapınakta ayin, Budist Rahiple sohbet, Budizm hakkında bilgi sahibi olmanızı ve inanç sistemleri konusunda fikir edinmenizi sağlayacaktır. Öğle yemeği de tapınak yemeği olarak bilinen bir tarzda ve açık büfe şeklinde yemekhanesinde turistlere sunuluyor. Tam anlamıyla turistik bir deneyim ve dünyanın değişik yerlerinden gelen turistlere özel hazırlanmış programlar var. Zira birçok Budist tapınağında konaklama ve yeme-imkanları çok daha kısıtlı ve sadece vejeteryan son derece zayıf tabaklar, az yemekle geçiştirilirken bu tapınakta turisstlerin konforu öncelikle, sonrasında da kültürün tanıtımı için program eşliğinde son derece organize gezdirilip, bilgilendiriliyorsunuz. Tapınak ziyaretimizi biz Daegwangsa’da yaptık, ayrıca Yongjusa Tapınağı’nda da yapılmakta. Bu saydığım her iki tapınak da Seul’e yaklaşık 1 saat 15 dakika mesafede bulunan Gyeonggi-do bölgesinde yer almakta.

Seoul Sky

Seul’e geldiyseniz şehrin tamamını kuş bakışı görmek üzere Seoul Sky binasının en üst katına çıkmalısınız. Binanın en üst katında, sosyal medyada paylaşmak üzere en çok fotoğraf ve video çekilen yerin, cam tabanlı panoramik pencerenin olduğunu da belirtelim.

Kore Tatlısı Workshop

Kore’ye gelmişken tatlılarını merak edebilirsiniz. Tatlı anlayışları Türk tatlılarından çok farklı öncelikle bunu belirtelim. Şekeri çok az kullanıyorlar tatlılarda ve genellikle sağlıklı olduklarını söyleyelim. En favori tatlıları olan Rica Cake (Pirinç Kek) yapmak üzere bir Workshop’a katıldık ve son derece keyifli bir saat geçirdik. Siz de Kore’ye gelmişken böylesi bir atölyeye katılıp hem kültürü yakından tanımış hem de kendi ellerinizle hazırladığınız tatlıları keyifle yeme şansına sahip olabilirsiniz.

Cheonggyecheon Stream

Bu bölgeyi özellikle bir kenara not alın. Seul’de gezmek için en keyifli yerlerden biri. Şehrin kalbinde bir nehir akıyor, etrafını son derece keyifli yürüyüş yolları, su üzerinden geçilen köprülerle donatmışlar, iş muhiti plazalar arasında özellikle çalışanlar ve çocuklu aileler için şehirde nefes almayı mümkün hale getiren, tam bir başarlı belediyecilik örneği bir proje. Sabahları da işe gitmeden önce koşmak ve sağlıklı yürüyüş yapmak isteyen Korelilerin ilk tercihlerinden biri.

HIKR Ground

Kore Pop Müziği, Kore Sineması ve Dizileri ile e-Spor’a mekalı olanların Seul’e gelmişken mutlaka gezmeleri gereken sıra dışı bir yer. Kore Turizm Organizasyonu tarafından kurulan çok katlı bu binada, Kore Pop Müziği’ne dair bilgi edinebilir, Kore dansları yapabilir, Kore Sineması ve Dramalarına ait bilgi sahibi olabilirsiniz. Dünyada e-Spor konusunda son derece güçlü olan Kore’nin e-Sporcularının evindeki odalarını bir prototipini ziyaret edebilir, ailecek oyunlar oynayabilirsiniz. Çocuk, genç yaşlı son derece sıra dışı ve keyif dolu bir aktivite için Hikr Ground’u mutlaka gezin.

Myeongdong Caddesi

Kore’de ne almalıyım, alışveriş yapılır mı diye soruyorsanız tam da yerine geldiniz. Myeongdong caddesi gece yarısına kadar onbinlerce Koreli ve turistin alışveriş için uğrak noktası. Kore’nin leziz sokak yemekleri, kıyafetler, kaliteli kozmetik ürünleri, uygun fiyatlı alışveriş yapılabilecek marketler, magnet, anahtarlık, K-Pop yıldızı ürünleri, kadınlar için çantalar, son moda terlik ve ayakkabıar hepsi ve daha fazlası sokak satıcılarında bulunuyor. İster dükkana ister sokak satıcısna uğrayın, burası Kore’ye geldiğinizi size en çok hissettiren keyif dolu bir cadde. Trafiğe kapalı ve turistik-kalabalık olmasına rağmen satıcılar da kesinlikle son derece güler yüzlü ve sabırlı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.