Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Fobiler Neden Ortaya Çıkar?

Yazının Giriş Tarihi: 17.05.2024 13:29
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.05.2024 13:29

Fobiler
Fobiler, bireylerin bir canlıya, nesneye, mekana, duruma karşı hissettikleri yoğun, aşırı denebilecek kaygı ve korkulardır. Fobiler, günlük hayatta her bireyin korku duyacağı bir olay sebebiyle duyulan korkudan farklıdır. Fobiler süreklidir ve tek bir şeye bağlıdır. Korku duyulan etken ne ise onun varlığı ile ortaya çıkar. Kaygı/korku duyulan şey bazen çoğu kişi tarafından sevilen bir şey bile olabilir.

Fobileri olan kişiler, korktukları, kaygı duydukları şeye verdikleri tepkilerin abartı ve aşırı olduğunun farklındadırlar ancak korku/kaygı duymak ellerinde olan bir şey değildir.

Fobiler Neden Ortaya Çıkar?
Fobiler, iz bırakan, travmatik olaylar ve genetik aktarım nedeniyle oraya çıkar. Ailesinde fobilere sahip bireyler bulunan kişilerde fobilerin ortaya çıkma olasılığı oldukça fazladır.

Yaşanılan ve bireylerde iz bırakan negatif olaylar fobilerin ortaya çıkmasına neden olur. Örneğin çocukluğunda asansörde kalan bir kişi de asansör fobisi veya kapalı alan fobisi oluşabilir.

Bazı fobilerin ise mantıklı bir açıklaması yoktur. Örneğin sevdiği birinin kaza yaptığını gören bir kişide kan fobisi olması gibi.

Fobilerin Belirtileri
Fobiler, her bireyde farklı şekilde belirti gösterir. Ancak korku/kaygı duyulmasına sebep olan canlıdan, mekandan, nesneden, durumdan kaçınma her fobisi olan bireyde görülen orta belirtidir. Kaçınma dürtüsü öyle yoğundur ki bireyler fobilerinin olduğu canlıyla, nesneyle, durumla karşılaşacaklarını düşündükleri ortama bile girmezler.

Fobiler sonucu ortaya çıkan fiziksel belirtiler ise şöyledir; kalp çarpıntısı, hızlı nefes alıp verme, karın ağrısı, mide bulantısı, titreme, terleme

Fobi Türleri
Fobiler, özgül fobiler, sosyal fobi, agorafobi olmak üzere farklı türlere ayrılır.

Özgül fobiler bir canlının, nesnenin varlığına, bir mekana, duruma karşı duyulan korku ve kaygılardır. Hayvan fobileri, iğne ve kan fobisi, yükseklik fobisi, uçak fobisi, kapalı alan fobisi, gök gürültüsü ve şimşek fobisi gibi fobi çeşitleri özgül fobilere örnek olarak verilebilir.

Sosyal fobi bireylerin sosyal ve onlara yabancı bir ortama girdiklerinde hissettikleri yoğun kaygıdır. Sosyal fobisi olan kişiler kalabalık bir ortama girmek, ilgi odağı olmak istemezler.

Agorafobi yani alan korkusu olan bireyler yabancı bir ortamda kalmaktan korkarlar. Bu yabancı ve kalabalık ortamda istenmeyen bir hareket yapıp küçük düşeceklerini ve kimsenin onları istemeyeceğini düşünürler. İstenmedikleri bu ortamdan çıkamamaktan çok kaygılanırlar.

Fobilerin Tedavisi Var Mıdır?
Fobiler, birçok farklı tedavi yöntemiyle ortadan kaldırılabilir. Fobileri, bireylerin hayatlarını kısıtladığı ve yaşam kalitelerini düşürdüğü içim tedavi edilmesi tavsiye edilen rahatsızlıklardır. Fobilerin tedavisi için en sık kullanılan yöntemlerden biri bilişsel davranışçı terapidir. Bu tedavi yönteminde, bireylerin fobileri olan canlı, nesne, mekan veya durumla karşılaştıklarında kaçınmaktansa yüzleşmelerini sağlamak hedeflenir. Fobilerin sebepleri araştırılır ve danışanların bu sebeplerin ve fobilerin üstüne gitmesi için çaba harcanır.

Fobilerin tedavisinde kullanılan yöntemlerden biri de ilaç tedavisidir. İlaç tedavisi genellikle bilişsel davranışçı terapinin yeterli olmadığı durumlarda terapiye ek olarak kullanılır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.