Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Rafta ucuz, Kasa da pahalı ise Raf bedelini Ödeyin!!

Yazının Giriş Tarihi: 19.04.2024 17:41
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.04.2024 17:41

Kafe, restoran, mağaza ve benzer şekilde ürün satan herhangi bir satıcının fiyat etiketinden farklı bir bedel talep etmesi ile birçok kez karşı karşıya kalınmaktadır. Peki satıcılar fiyatını belirledikleri miktardan fazla bir bedel, herhangi bir sebep ileri sürerek talep edebilirler mi? 
Öncelikle belirtmek gerekir ki, etiketlerin, tarife ve fiyat listelerinin üzerindeki rakam ve harflerin; okunabilir, düzgün, eksiksiz, gerçeğe uygun, yeterli ve yanıltıcı ve aldatıcı bilgiler içermemesi zorunludur. Tüketiciler tarafından kolaylıkla doğru anlaşılabilecek ve hangi mal ya da hizmete ait olduğu açıkça belli olacak şekilde konulması gereklidir. Bu husus satıcının görevi olup, satıcı eylemlerinin sorumluluğundan kaçınamaz.

Ancak satıcının, tüketiciye sunduğu fiyat ile kasada ödeme yapmasını istediği bedel arasında fark olduğu durumlar ile karşı karşıya kalan birçok kişi olmuştur. Kafe, restoran menülerinde, mağazalarda fiyat etiketlerinde, tabelalarda belirtilen fiyatlarda ödeme anına gelindiğinde kasada talep edilen bedelin fazla olduğu görülebiliyor. Ürünün pahalı bir ürün olması örneğin elektronik alet vb nitelikte bir ürün olması halinde de ciddi fiyat farkları söz konusu olabilir. Araç ve taşınmaz alımlarında da tüketim amacıyla alınan alındığından Tüketici Kanunu sorumluluk ve haklarının uygulanacağı unutulmamalıdır. Dolayısıyla bazı durumlarda ciddi bedel farkları da söz konusu olabilmektedir. Tüketici Kanununda açıkça düzenlenen bu durum kasa bedelinin etiket bedelinden fazla olmasının önünü kapatmış durumdadır. Buna göre “Etiket, tarife ve fiyat listelerinde belirtilen fiyat ile kasa fiyatı arasında fark olması durumunda tüketici lehine olan fiyat uygulanır.” Denmektedir.

Alıcının tüketim amacıyla aldığı malın etiket fiyatından fazla bir bedel ödeme zorunluluğu bulunmadığı gibi, bu yönde bir durum ile karşılaştığında da haklarının bulunduğunu söylemek gerekir. 
Borçlar hukukuna göre, satıcı etiket bedelini belirttiği ürünü bu bedel ile satmaktan kaçınamaz. Etiket bedelinin üzerinde bir bedelin kasada talep edilmesi halinde ise kanuna aykırı davranan satıcının şikayeti söz konusu olur. Öyle ki, tüketici kanununa göre Bakanlıklar, Belediyeler ve ilgili odalar kanunda yazan işleri yürütmekle görevli olup bu kurumlara şikayet edilmesi halinde ilgili süreci yürüteceklerdir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.