Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

AVUKAT AYLİN DUMAN, “ ÇOCUK DÜŞÜRME VE ÇOCUK DÜŞÜRTME SUÇLARI”

Haber Giriş Tarihi: 30.07.2020 21:44
Haber Güncellenme Tarihi: 30.07.2020 21:44
Kaynak: Haber Merkezi
breakingnews.com.tr
AVUKAT AYLİN DUMAN, “                     ÇOCUK DÜŞÜRME VE ÇOCUK DÜŞÜRTME SUÇLARI”

  

Sosyal bir olgu olan çocuk düşürme ve düşürtme fiillerinin, suç oluşturup oluşturmayacağı hukuki, ahlaki, ekonomik ve felsefi anlamda değişik tartışmalara konu olmuştur. Çocuk düşürme kavramı, geçmişte kimi zaman kadının beden bütünlüğüne kimi zamanda cenine karşı işlenmiş bir fiil olarak algılanmıştır. Örneğin İbranilerde bu fiil kadının beden bütünlüğünü ihlal eden bir fiil olarak kabul edilirken, eski yunanda fiilin cenine karşı işlendiği fikri yaygındı. Bu nedenle, cenin hayat kazanmış ise faile ölüm cezası verilir, cenin henüz hayat kazanmamışsa faile ceza verilmezdi.Geçmiş medeniyetlere baktığımız zaman tüm dinlerin anne karnındaki çocuğun düşürülmesini yasakladığını görüyoruz. Budizm, Zerdüştlük ve Hinduizmde çocuk düşürmek yasaklanmıştı. Hatta Hintlilerde çocuk düşüren kadın kastın dışına çıkarılırdı. 

En genel ifade ile cenini henüz doğmamış, ana rahminde bulunan çocuk olarak tanımlayabiliriz. Arapçada “cenn” kelimesinden üreyen cenin kelimesi “örtmek, örtünmek,gizlenmek” anlamına gelir ve sözlükte “gizli olan şey, anne karnındaki çocuk” anlamında kullanılmaktadır .Ana rahminde canlanmış olan cenine zihayat cenin, ana rahminde canlanmamış olan cenine gayri-zi hayat cenin adı  verilir.

Çocuk düşürtme suçundan etkilenen temel unsurlardan olan ceninin,her dönemde kanunlar aracılığıyla korunmaya çalıştığı görülmektedir.Ülkemizde farklı aşamalardan sonra on haftaya kadar annenin menfaati, on haftadan sonra ise ceninin yaşam hakkı üstün tutulmuştur.Çocuk düşürme ve çocuk düşürtme suçlarına Türk Ceza Kanunu’nun 99 ve 100.maddelerinde yer verilmiştir.

Çocuk düşürtme suçu; doğumun gerçekleşmesinden önce gebeliği sona erdirmek maksadıyla ve tıbbi zorunluluk bulunmamasına rağmen 10 haftayı geçmiş hamileliliğin cenine müdahale edilerek ceninin anne karnından tahliye edilmesi ile oluşur. Uygulamada, çocuk düşürtme suçu için yasadışı kürtaj veya “kürtaj suçu” deyimleri de kullanılmaktadır. On haftayı geçmiş bir hamilelikte kürtajın kadının rızasıyla veya rızasına aykırı yapılmasının suçun vücut bulması açısından herhangi bir önemi yoktur (TCK m.99).


Çocuk düşürtme suçunun cezası şu şekildedir (TCK 99):

• Rıza Dışı Çocuk Düşürtme (Kürtaj) Suçu Cezası:Rızası olmaksızın bir kadının çocuğunu düşürten kişi, beş yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu fıkrada yazılı fiil kadının beden veya ruh sağlığı bakımından bir zarara uğramasına neden olmuşsa, kişi altı yıldan on iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır; fiilin kadının ölümüne neden olması halinde, onbeş yıldan yirmi yıla kadar hapis cezasına hükmolunur (TCK m.99/1-3).

• Rızaya Dayalı Çocuk Düşürtme (Kürtaj) Suçu Cezası:Tıbbi zorunluluk bulunmadığı halde, rızaya dayalı olsa bile, gebelik süresi on haftadan fazla olan bir kadının çocuğunu düşürten kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu durumda, çocuğunun düşürtülmesine rıza gösteren kadın hakkında bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur. Bu fıkrada yazılı fiil kadının beden veya ruh sağlığı bakımından bir zarara uğramasına neden olmuşsa, kişi üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır; fiilin kadının ölümüne neden olması halinde, dört yıldan sekiz yıla kadar hapis cezasına hükmolunur (TCK m.99/2-4).

• Yetkili Olmayan Kişinin Çocuk Düşürtme Suçu Cezası:Rızaya dayalı olsa bile, gebelik süresi on haftayı doldurmamış olan bir kadının çocuğunun yetkili olmayan bir kişi tarafından düşürtülmesi halinde; iki yıldan dört yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Yukarıdaki fıkralarda tanımlanan diğer fiiller yetkili olmayan bir kişi tarafından işlendiği takdirde, bu fıkralara göre verilecek ceza, yarı oranında artırılarak hükmolunur (TCK m.99/5).

• Suç Nedeniyle Hamilelikte Çocuk Düşürtme Halinde Cezasızlık:Kadının mağduru olduğu bir suç sonucu gebe kalması halinde, süresi yirmi haftadan fazla olmamak ve kadının rızası olmak koşuluyla, gebeliği sona erdirene ceza verilmez. Ancak, bunun için gebeliğin uzman hekimler tarafından hastane ortamında sona erdirilmesi gerekir (TCK m.99/6).Örneğin bayan Y uğradığı nitelikli cinsel saldırı suçu sonrası gebe kalmıştır.Hamileliğinin 18.haftasında normal şartlarda çocuğunu aldıramaz.Çünkü gebelik süresi 10 haftayı geçmiştir.Ancak bayan Y cinsel saldırı suçunun mağduru olduğu için ve heniz 20 haftayı tamamlamadığı için uzman hekimler tarafından kendi rızası dahilinde gebeliği sonlandırabilir.

Çocuk Düşürme Suçu (TCK Md:100)

Çocuk düşürme suçu; gebelik süresi on haftadan fazla olan kadının çocuğunu kendi isteğiyle düşürmesidir (TCK m.100). Kadına çocuk düşürmesini sağlayacak veya bu hususa yarayacak vasıta tedarik eden veya çocuğunu düşürmesi hususunda onu teşvik veya tahrik eden kimse suça iştirak hükümleri (yardım eden veya azmettiren) gereği cezalndırılır. Gebelik süresi 10 haftadan az olan cenin, hamile kadının kendi rızasıyla yetkili yerlerde (hastane, tıp merkezi vb.) veya gebe kadının kendi başına yapması kadıyla suç değildir.

Çocuk düşürtme veya düşürme suçları takibi şikayete bağlı suçlar arasında yer almamaktadır. Suç, savcılık tarafından resen soruşturulmalıdır

Çocuk Düşürtme veya Düşürme Suçunda Görevli Mahkeme

Çocuk düşürtme veya düşürme suçuhakkında yargılama yapma görevi,asliye ceza mahkemesi tarafından yerine getirilir.

                                                                                           

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.