SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çin, Ay misyonlarında kullanılacak yeni uzay aracını 2027'de bitirmeyi planlıyor

Çin, yedi mürettebat kapasiteli ve yeniden kullanılabilir ilk uzay aracının yapımının 2027'de tamamlanacağını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 19.07.2023 13:02
Haber Güncellenme Tarihi: 19.07.2023 13:02
Kaynak: Haber Merkezi
breakingnews.com.tr
Çin, Ay misyonlarında kullanılacak yeni uzay aracını 2027'de bitirmeyi planlıyor
Ankara

South China Morning News'in haberine göre, Çin'in insanlı uzay programı kapsamında, ülkenin Ay'a insanlı iniş ve yüzeyinde uzay istasyonu inşaatı projeleri için yeni uzay aracı üretilecek.

Çin İnsanlı Uzay Ajansı (CMSA) yetkilileri, henüz adı açıklanmayan bu yeni uzay aracının 2027'ye yetiştirilip 2030'dan önce yapılması planlanan Ay'a düzenlenecek insanlı misyonda kullanılacağını bildirdi.

Bu kapsamda, 7 kişilik uzay aracının tasarımının Çin'in Şıncou uzay aracına kıyasla yaklaşık 1650 dereceye varan yüksek sıcaklıklara 3 ila 4 kat daha dayanıklı olacağı açıklandı.

Yetkililer, uzay misyonlarının maliyetini düşürmek istediklerine işaret ederek yeni uzay aracının sadece ısı yalıtımı değiştirilerek on kez kullanılacak şekilde tasarlandığını kaydetti.

Yaklaşık 8,8 metre uzunluğundaki uzay aracının ağırlığı yüzde otuz azaltılarak 21,6 tona düşürülecek.

Uzmanlar, daha hafif olarak tasarlanan yeni uzay aracının SpaceX'in 9,5 tonluk Dragon V2 uzay aracına kıyasla daha avantajlı olacağını düşünüyor.

Öte yandan, söz konusu uzay aracının gerçek boyutlu prototipi ise 67 saatlik test uçuşunu 2020'de başarıyla tamamlamıştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.