Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Psikolojik Sağlamlık

Yazının Giriş Tarihi: 14.07.2022 17:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.07.2022 17:56

Hayatımız boyunca pek çok olumsuz ya da bizi zorlayan olaylarla karşı karşıya geliriz. Kimimiz için yaşanılan olumsuzlukları, zorlukları atlatmak ya da baş etmek daha kolaydır ama kimimiz için çok zordur. Yaşanılan zorluklar karşısında bizlerin davranışlarını, baş etmelerini farklı kılan ruhsal özelliğimiz ‘psikolojik sağlamlıktır’. Psikolojik sağlamlık, çok zor koşullara karşın kişinin bu olumsuz koşulların üstesinden başarıyla gelebilme ve uyum sağlayabilme yeteneği anlamına gelmektedir. 

Peki neden psikolojik sağlamlık bu kadar önemlidir?

Öncelikle psikolojik sağlamlık ne değildir, ona biraz bakalım. Psikolojik sağlamlık; hiç acı yaşamamak, stres duymamak demek değildir. Kötü bir şey yaşadığınız zaman bundan hiç etkilenmemek mümkün değildir. İnsanlar acının içinden geçerek, duygusal zorluklarla haşır neşir olarak büyüyebilir. Acı, kayıp, öfke, stres kapımızı çaldığında, bundan etkilenmediğimizi iddia ediyorsak, olması gerektiği gibi yüzleşmiyoruz demektir. Belki de yüzleşirsek hissedeceklerimizden kaçıyoruzdur. Oysa yüzleşilmeyen tüm duygular büyür, zarar verici ve kalıcı olur. Yüzleşmek, zaman ister. Sabır ister. Psikolojik sağlamlık bu yüzleşme sürecini de kapsar. Bir dağın tepesine tırmanmak gibidir. 

Psikolojik sağlamlık, sadece bazı insanlarda bulunan bir kişilik özelliği değildir. Her insanın zaman içerisinde öğrenebileceği, benimseyebileceği davranış, düşünce ve eylemler bütünüdür. Nasıl ki egzersiz yaptıkça kaslarımız güçleniyorsa, zor durumlara uyum sağlamayı başardıkça, psikolojik sağlamlığımız da gelişir ve güçlenir. Yaşarken olumsuz değerlendirdiğimiz olaylar, bizi geliştiren ve güçlendiren unsurlar olarak geçmişimizde yer alır. Bizi zorlayan olayları atlatma kapasitemiz her olayda biraz daha gelişir.

Psikolojik sağlamlığınızı geliştirmeyi sağlayacak bazı yöntemler vardır, bunlardan bazıları:
 
* Manevi olarak iyi hissettirecek rutinler ya da aktiviteler belirleyin
* Mükemmeliyetçi olmayı bırakın
* Üstesinden geldiğiniz, geliştiğiniz olayları ve becerilerinizi gözden geçirip gelişiminizin farkına varın
* Bedeninizle, ruhunuzla, sağlığınızla ilgilenin
* Hayatınıza anlam katacak, size iyi hissettirecek, ilham verecek amaçlar bulun 
* Zorlu durumlar, stresli olaylar yaşayabilirsiniz ve bunu engelleyemezsiniz kabul edin
* Duygularınıza ve kendinize şefkat gösterin
* Değişime açık olun hayatınız değişebilir direnmeyin
* En önemlisi hayatınızda sizi zorlayan durumların farkına varıp psikolojik yardım alın

     Psikolojik sağlamlıkla ilgili yapılan çalışmalarda, psikolojik sağlamlık düzeyleri yüksek bireylerin, karşılaştıkları yoksulluk, şiddet, hastalık ve daha pek çok stresli yaşam olayıyla, daha başarılı bir biçimde mücadele ettikleri saptanmıştır. Bu bireylerin, aynı zamanda etkili problem çözme yeteneği ve etkili kişiler arası iletişim becerileri gibi olumlu özelliklere sahip oldukları vurgulanmıştır. 

Elbette bu söylediklerimiz her insan için ve hayatın her dönemi için geçerli olmayabilir. Bazı dönemlerde, bazı yaşananlar, bazılarına kaldırabileceklerinden çok daha ağır gelebilir. Yine de bu gibi bir durumlarda önemli olan zorlandığınızı fark edebilmek ve ihtiyacınız olan desteği talep edebilmektir. Zorluklarla mücadele etmek bazen tek kişilik bir iş olmayabilir ve sevdiklerinizden veya bir uzmandan destek almak da mücadelenin bir parçasıdır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.