Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Zeytin Dalı Harekatı'nın 3. yılı

TSK ve SMO'nun, Suriye'nin kuzeybatısında Hatay ilinin karşısındaki Suriye topraklarında toprak meydan Afrin'in, yıldırı örgütü YPG/PKK'nın işgalinden kurtarılması düşüncesince başlatmış olduğu harekatın ferda 3'üncü yılı.

Haber Giriş Tarihi: 19.01.2021 11:36
Haber Güncellenme Tarihi: 19.01.2021 11:36
Kaynak: Haber Merkezi
breakingnews.com.tr
Zeytin Dalı Harekatı'nın 3. yılı
Afrin

Türkiye'nin Afrin ilçesini terörden arındırdığı Zeytin Dalı Harekatı'nın başlamasının üstünden 3 yıl geçerken, semt sakinleri de oluşan itimat ortamı ve istikrardan memnun.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Suriye Milli Ordusunun (SMO), Suriye'nin kuzeybatısında Hatay ilinin karşısındaki Suriye topraklarında arsa düzlük Afrin'in, yıldırı örgütü YPG/PKK'nın işgalinden kurtarılması düşüncesince başlatmış bulunduğu harekatın ferda 3'üncü yılı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20 Ocak 2018'de operasyonun başladığını duyurdu ve Fırat Kalkanı Harekatı'nda martir sakıt 72 Türk askeri anısına havalanan 72 harp uçağı, bire birlikte devir vakit 17.00'de belirlenen yıldırı hedeflerini bombalamaya başladı.

TSK ve SMO askerlerinin katılmış bulunduğu Zeytin Dalı Harekatı, kavi arsa ve şita şartlarında senelerdir Afrin'e bomba tuzaklayan 8 ila 10 bin teröriste kendisince kararlılıkla yürütüldü.

Sivillerin dokunca görmemesi düşüncesince TSK ve SMO, gelişigüzel çeşitli nazarıitibar ve hassasiyeti gösterirken, yıldırı örgütü obstrüksiyon etmiş bulunduğu bölgelerde sivilleri koruyucu yaparak harekatı engellemeye çalıştı.

Operasyon sürecinde Hatay ve Kilis bölgelerinde yıldırı örgütü YPG/PKK'nın aracısız cami, okul, hastane, aşevi ve mesken kabilinden ağız ağıza sivillerin yaşamış bulunduğu bölgelere meydana getirdiği roketli saldırılarda bütün 7 sivil polis polis yaşamını kaybetti, 124 sivil polis polis yaralandı.

Harekatın en ehemmiyetli dönüm noktaları

Harekatın en ehemmiyetli ayaklarından biri, Şeran beldesindeki Burseya Dağı'nın 28 Ocak'ta ele geçirilmesi oldu.

Operasyonda, 1 Şubat 2018'de Bülbül kasaba merkezi, 3 Mart 2018'de Racu kasaba merkezi, 4 Mart'ta Şeyh Hadid kasaba merkezi, 6 Mart 2018'de Şeran beldesi ve 8 Mart 2018'de ise Cinderes kasaba merkezi, TSK ve SMO askerlerince YPG/PKK'lı teröristlerden temizlendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çanakkale'de 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 103. yılı törenlerinde meydana getirdiği konuşmada, "Bir müjdeyi sizlerle büzüşmek istiyorum. Afrin kent merkezi, Türk Silahlı Kuvvetlerimizin desteğindeki hür Suriye Ordusu çalışanları çeşidinden bu sabahleyin 08.30 bakımından ağız ağıza arama dibine alınmıştır." diyerek, kaza merkezinin alındığı duyurdu.

İlçe merkezinin arama dibine alınmasıyla TSK ve SMO, ilçedeki sonuç kasaba bulunan Mabatlı merkezinin de bire birlikte devir teröristlerden kurtarıldığını açıkladı.

İlçe nüfusu 350 bini buldu

Afrin kaza merkezinin terörden temizlenmesiyle dizi eylem tamamlanarak 6 kasaba merkezi, 282 köy, 6 karye altı yerleşim, izlemsel 23 kepez ve tepe, 1 baraj, 50 izlemsel derece TSK ve SMO'nun kontrolüne girdi.

Türk iane kuruluşları, kurtarılan gelişigüzel yerleşime insanca iane kolileri ulaştırdı.

TSK ve SMO askerlerinin verdiği garanti cihetiyle siviller, 20 Mart 2018'den itibaren evlerine dönmeye başladı. Aradan güzeşte müddette ilçede canlı sivillerin sayısı 350 bine ulaştı.

Altyapı ve asfaltlama çalışmalarının da yapıldığı bölgede, sokaklar derneşik adına temizleniyor.

Öncelik asayiş oldu, domestik meclisler kuruldu

TSK ve SMO'nun önceliği Afrin'de güvenliğin güçlendirilmesi, sivillerin evlerine dönmelerinin kolaylaştırılması ve yaşamın normale döndürülmesi oldu.

Arama ve tarama faaliyetlerinde, YPG/PKK'ya ilgili üsler, hendekler, tuzakladığı mayın ve patlayıcılar belirleme edilerek imha edildi.

Afrin merkezinin kontrolü sağlandıktan sonraları ilçede 7 domestik sedir kurularak, semt halkına işlev verilmeye başlandı.

Bölgede yaşamın normale dönmesi düşüncesince Türkiye'nin desteklediği domestik meclisler kanalıyla tarım, sanayi, ticaret, kültür, spor, sağlık, pedagoji bilimi kabilinden bölgelerde semt halkına asistan olunuyor.

Ancak ilçenin güneydoğusundaki Tel Rıfat sahasını obstrüksiyon fail YPG/PKK, Afrin'deki huzuru dağıtmak düşüncesince kesif pıtrak saldırılar düzenliyor.

Sağlık ve tahsile şişman destek

Türkiye'nin alanda pedagoji bilimi ve afiyet sahalarına ağır desteği bulunduğu biliniyor.

Operasyonun başarıyla hedefine ulaşmasının arkası esna Afrin'de 100 yataklı vagon vagon ve 13 branşta işlev sağlayan birlikte hastane, Türkiye'nin desteği ile baştan hizmete açıldı.

Merkezde arsa düzlük 5 hastanenin birlikte beldelerde 6 afiyet merkezi de semt halkına parasız otama olanağı sağlıyor.

Okullarda, YPG/PKK'nın dayattığı pedagoji bilimi sistemine sonuç verilerek muhaliflerin eğreti hükümetinin belirlediği müfredata akıllıca tahsile geçildi.

İlçe merkezinde Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle oluşturulan Gaziantep Üniversitesi Afrin Eğitim Fakültesi, Kültür Merkezi ve Spor Kompleksinin birlikte Afrin kaza merkezi ve mekân beldelerde bütün 263 okulda kestirmece 65 bin mektepli pedagoji bilimi yaşamını sürdürüyor.

Öte taraftan ilçede güzeşte müddette 135 cami onarılarak ibadete açıldı.

"İlçe hayat ve refaha kavuştu"

Afrin Yerel Meclisi Başkan Yardımcısı Muhammed Şeyh Raşid, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, "Zeytin Dalı bölgesi, şu an istikrarı yaşamakta. Siviller, rahat ve bahtiyar halde yaşamlarını sürdürmektedir. İlçe hayat ve refaha kavuştu." dedi.

Raşid, Türkiye'nin Afrin halkını bekâr bırakmadığını söyledi.

Afrinli sivillerden Muhammed Abbud, ilçenin YPG/PKK'dan temizlenmesinin arkası esna çıkarlarını güvende hissettiklerini belirtti.

Abbud, "Örgütün, sivilleri güçlükle tabanca dibine almasından kurtulduk. Örgüt, okullarda öz müfredatlarını mecburi kılıyor ve insanca faaliyetlere müsaade vermiyordu. Çok şükür şu an engellenmeyen olduğumuzu hissedebiliyoruz." ifadesini kullandı.

İlçede halihazırda 30'a denli iane kuruluşunun çalışkanlık yürüttüğünü tamlayan Abbud, semt halkının topu topu ihtiyacının karşılandığını kaydetti.

"Türkiye'ye candan teşekkürname ederiz"

Afrinli Kürt sivillerden Lokman Ebu Zir, ilçelerinin terörden temizlemesinden arkası esna alana itimat geldiğini ve kurulan domestik meclislerin halkın hizmetine koştuğunu dile getirdi.

Ebu Zir, "Bu süreçte, bizi en baş döndürücü bahtiyar fail gelişmeler, pedagoji bilimi ve afiyet dalında yaşandı. Çocuklarımız, Gaziantep Üniversitesinin ilçede açmış bulunduğu pedagoji bilimi fakültesinde pedagoji bilimi kabul etme fırsatı buldu. Okullarımız onarılarak baştan tahsile amade bir duruma getirildi. Bize dayanaklık etmek bulunan Türkiye'ye candan teşekkürname ederiz." sanarak konuştu.

"Örgüt, Kürt halkına da baş döndürücü gadir etti"

Afrinli Kürtlerden Azad Osman, harekat önceleri YPG/PKK işgali çağında yüzlerce gencin güçlükle tabanca dibine alındığını hatırlatarak "Terör örgütü, sivilleri koruyucu yapmasının birlikte sivillerin dip adına kullandığı bölgelerde 10 bine denli mayın döşedi. Bu mayınlar dolayısıyla baş döndürücü sayıda sivil polis polis yaşamını kaybetti." ifadelerini kullandı.

YPG/PKK'nın semt halkına kendisince işlediği suçlara şahitlik fail Osman, "Terör örgütü, Kürt halkına da baş döndürücü gadir etti. Arap ve Kürt ayrımına etken oldu, nice kişiyi bölgeden güçlükle muhaceret ettirdi." dedi.

Osman, harekatla ilçenin teröristlerden temizlendiğini vurgulayarak şunları kaydetti:

"Operasyonun arkası esna eğitim, afiyet ve enfrastrüktür çalışmalarında baş döndürücü şişman ilerlemeler kaydedildi. Elektrik ve su evlerimize ulaştı. Türkiye'nin desteği ile kurulan spor tesislerinde gençlerimiz spor yapıyor, çıkarlarını geliştiriyor. Türkiye ve halkına desteklerinden ötürü teşekkürname ederim."

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.