Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türk dizileri, mimari açıdan araplara ilham kaynağı oluyor

Haber Giriş Tarihi: 08.10.2021 08:39
Haber Güncellenme Tarihi: 08.10.2021 08:39
Kaynak: Haber Merkezi
breakingnews.com.tr
Türk dizileri, mimari açıdan araplara ilham kaynağı oluyor

O, On parmağında On Marifet bir isim, yaptığı projelere hayali dışında ruhta katan örnek bir mimar Ferhat Günay ile mesleği ile alakalı çok özel vir röportaj gerçekleştirdik.

Breaking News; Mimarlık kariyerinizde önemli projelere imza atmanızın yanında Türkiye'de mimarlık sektörü içerisinde çok özel ve kıymetli bir yerdesiniz. Öncelikle sizleri tanıyabilirmiyiz ?

Ferhat Günay; Zamanın mekana olan yolculuğunda bilet kesen bir kondüktör..Tabiat aşığı ekolojik bir militan. Sanat sever bir sportmen ve bir yolcu. 

Breaking News; Mimarlığın ilk yılları ve bugün arasında bir değerlendirme yapacak olsanız ''Mimarlık nedir?'' sorusunun cevabı sizin için bir değişime uğradı mı?

Ferhat Günay; Hem benim hemde diğer meslektaşlarım için bu tanım günden güne değişmekte,sanırım ihtiyaçlarımız ve teknoloji ile şekilenen seyahat özgürlüğümüz daha doğrusu değişen yaşam alanlarınız mimariye yeni bir tanım kazandırmakta sürekli değişen ve yenilenen duygularımız ve ihtiyaçlarımız gibi ..

Breaking News; Pandemi sonrası yapılan mimari çalışmalar pandemi öncesine göre değişime uğradımı ? İnsanların taleplerinde ne gibi değişiklikler oldu ?

Ferhat Günay; Pandemi ihtiyaç önceliklerimizi ve mülkiyet duygularımızı çok derinden etkiledi aslına bakarsanız bunun için olumlu bir etki diyebiliriz artık büyük verandalar yeşil alanlar ve bahçeler konusunda geçmişe kıyasla çok daha fazla talep alıyoruz sanırım bize pandeminin öğrettiklerinden biriside doğa ile uyum oldu..

Breaking News; Yurt dışına açılan Türk dizilerimizle beraber başta ortadoğu ülkeleri olmak üzere bir çok ülke gözünü Türkiye’ye dikti. Araplar ve diğer ülkeler bizlerin dizilerine özenerek bunları kendi mimarilerinde kullanıyorlarmı ? Size yabancı ülkelerde. Talepler geliyorsa ne tür mimari talepler ağırlıklı?

Ferhat Günay; Dizilerden bağımsız olarak Abd ve Kanada dan bir çok teklif alıyoruz ve kaçınılmaz olarak köklerimizden bir takım yansımalar projelerimizi domine ediyor, tabiki bazı körfez ülkelerindenden bizlere ilgi duyan müşterilerimiz mevcut onların taleplerinede gerek dizilerden gördükleri ihtişamı gerekse geleneksel çizgilerimizin harmonisyle projeler üretiyoruz. 

Breaking News; Mimarlıkta öykünme problemine nasıl bakıyorsunuz? Son yıllarda bu konuda mimari açıdan tartışılan bir çok yapı örneği var. Siz bu sorunun kaynağını neye bağlıyorsunuz?

Ferhat Günay; Sanatın bir çok dalında, tablo ve şiirlerde hep öykünme etkilenme sorunsalı karşımıza çıkıyor ama inanıyorumki her mimar kendi seyrüseferine ışık tutacak bir fenere rastalayacaktır. 

Breaking News; Türkiye'de tartışılan bir konu olsa da mimarlık ve iç mimarlık bir arada yürümesi gereken iki disiplin. Siz son on yıla baktığınızda iç mimari tasarım örneklerini, tasarımcı ve iç mimarların vizyon gelişimini nasıl buluyorsunuz?

Ferhat Günay; Maalesef Türkiye'de iç mimarlığın dekorasyon mesleği tam olarak uygulanmadığını düşünüyorum mimarlık ve iç mimarlık iç içe olmasına rağmen çok farklı prensipleri kültürlerin yelpazesi olduğunu anlamamız gerekiyor.

Breaking News; Mimarlık kariyerinizde yapmak isteyip de yapamadığınız bir proje oldu mu? Ve bu meslekte en büyük hayaliniz nedir ?

Ferhat Günay; Belki şu an için yapamadığım bir proje olmayabilir ama unutmayın mimari yaşan şekil ve yön değiştiren bir organizma bakarsınız yarın uyandığımda çok özenip bir parçası olmak isteyeceğim bir esere şahit olabilirim...

Breaking News; Mimarlık öğrencilerine ve bu işe girmek isteyen mimarlar için tavsiyeleriniz, uyarılarınız nelerdir?

Ferhat Günay; Mimarlık bir meslek olmasının yanı sıra bir serüven ve bir keşif yolculuğudur ve bu yolculuk çok sağlam bir valiz ve ön hazırlık ister valizleri dolu hazırlıkları hep tam olsun tüm bunlar iyi ve etkin bir öğrencilik hayatıyla start verir. 

Breaking News; Sizce iç mekan tasarımları lüks bir olay mı ?

Ferhat Günay; Bu sorunun cevabı kişiden kişiye değişmekte bazen lüks dersiniz bazen zaruret sanırım bu soruya herkesin farklı bi cevabı olabilir.

Breaking News; Mesleki kariyeriniz dışında vakit buldukça Golf oynuyorsunuz. Size golf ile mimarlığı bağdaştırın desen ikisi arasında nasıl bir bağ kurabilirsiniz ?

Ferhat Günay; Refleks, golf sporu insanı durusal ve fiziksel bir denge sağladığını düşünüyorum mimarlık ve tasarımda tamamen dengelerle eşleştiğini golf oynarken bunu hissediyorum. 

Breaking News; Golf merakınız nasıl başladı. ?

Ferhat Günay; Çocuk yaşlarda tesadüfen elime geçen bir antika bir golf sopası ve çantası bu spora ilgi duymama sebebiyet verdi daha sonrasında ailecek gittiğimiz bir tatil köyünde yapılan golf turnuvasına şahit olmam ve küçük atışlar yapmamla bu spora profesyonel bir atılım yapmak istedim hali hazırda 11 yılı aşkın süredir Golf sporunu düzenli olarak yapmaktayım..

Breaking News; Projelerinizi nasıl geliştirdiğinizi nasıl tasarlıyorsunuz.? 

Ferhat Günay; Zaman ve mekana ek olarak müşterilerimizin duygu ve isteklerini bir potada eritip onları hayal gücüyle harmanlayıp uygun kalıplara dökmek diyebilirim..

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.