Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Rektör Özkan; “Sunulan hizmetin ucuzlaması tehlikeli.”

Haber Giriş Tarihi: 27.06.2022 13:02
Haber Güncellenme Tarihi: 27.06.2022 13:02
Kaynak: Haber Merkezi
breakingnews.com.tr
Rektör Özkan; “Sunulan hizmetin ucuzlaması tehlikeli.”

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı ve Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan çok özel açıklamalarını Breaking News Antalya Sorumlusu Semra Binay ‘a anlattı…

Semra Binay ; Sayın rektörüm turizmin başkenti Antalya’da Akdeniz Üniversitesi gibi önemli bir üniversitede rektörlük yapıyorsunuz.  Breaking News Turkey okuyucuları için sizleri tanımak isteriz.? 

Prof. Dr. Özlenen Özkan; Bir Akdeniz Üniversitesi mezunu olarak iki yıldır Akdeniz Üniversitesi rektörlüğü görevini büyük bir gururla yürütüyorum. Aynı zamanda hastanemizde Plastik Cerrahi Anabilim dalında öğretim üyesi olarak görevime devam ediyorum. Bu anlamda bu kurumda büyüdüm diyebilirim. Öğrenciliğim, asistanlığım, uzmanlığım öğretim üyeliğim ve şimdi de rektörlükle taçlandı bu serüvenim diyebilirim. Her bir süreç benim için ayrı heyecan ve ayrı deneyim oldu benim için. Bu açıdan bakıldığında üniversitemi çok iyi tanıyorum. Bu da bana büyük avantaj sağlıyor. Rektörlüğüm yanında mesleğim benim tutkum. Çocukluğumdan beri cerrah olmayı istiyordum zaten. Bugün bu hayalimi gerçekleştirmiş olmaktan da büyük mutluluk duyuyorum. Ayrıca iki kızım var, ancak her biri kendi evladımız gibi gördüğümüz yaklaşık 65 bin öğrencimizin sorumluluğunu omuzlarımda hissediyorum. Bu oldukça zor ama ülkemizin geleceğine katkıda bulunduğunu hissetmek bir o kadar da gurur verici. Bir kadın, anne, cerrah ve yönetici olarak iyi bir rol model olabilmeyi çok önemsiyorum. Kız çocuklarımız, öğrencilerimiz, kadınlar baktığında tüm bu işlerin yapılabilir olduğunu göstermenin ve onlara bir yol açabilmenin önemli olduğunu düşünüyorum.  

Semra Binay; Pandemi ile beraber ülkemizde sağlık turizminde bir hareketlilik başladı. Siz Türkiye’de sağlık turizminin şuanda geldiği noktayı nasıl buluyorsunuz?

Prof. Dr. Özlenen Özkan; Sağlık turizminde son yıllarda bir artış mevcuttu ancak pandemi bu süreci daha da hızlandırdı. Çünkü bu konuda ülkemiz çok iyi bir sınav verdi. Sağlık sistemimizin ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha gördük. Pandemi ile birlikte aslında güçlü gördüğümüz devletlerin sağlık sisteminin nasıl çöktüğünü de gördük. Bu yüzden dünyanın dört bir tarafından ülkemize sağlık hizmeti almak için gelen insanlar oldu. Bu anlamda aslında bu bize önemli bir kapı araladı. Ancak önemli olan yakaladığımız bu ivmeyi daha da yukarıya taşımak. Dünyada 1 milyonun üzerinde kişi tedavi amaçlı seyahat ediyor. Hepimizin ortak amacı yaklaşık 100 milyar dolar olarak ölçülen sağlık turizmi pastasında ülkemizin payını artırmak olmalıdır. Singapur ve Malezya başta olmak üzere sağlık turizmine erken başlamış ülkelerle rekabet ederek, sağlık turizmi canlılığını ülkemize çekmek için birlikte çalışmalıyız. Arap pazarının potansiyelinin de daha iyi değerlendirilmesi gerek. Ülkemizin 2023 hedefleri arasında tıbbi tedavi amaçlı gelen ziyaretçi sayısının 1,5 milyona, sağlık turizmi gelirinin ise 10 milyar dolara ulaşması var. Sağlık Bakanlığı verilerine göre bu yıl 10 aylık dönemde tedavi amacıyla gelen 718 bin yabancı hastaya sağlık hizmeti sunduk. Potansiyelimizin pek azını kullanarak bu sayılara ulaşmamız, bu hedeflerin çok da uzak olmadığını gösteriyor. Biraz emek verirsek çok önemli sayılara ulaşabiliriz.

Semra Binay; Antalya’nın sağlık turizmine katkısını nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce sağlık turizmi konusunda Antalya için ne gibi çalışmalar yapılabilir.  

Prof. Dr. Özlenen Özkan; Antalya ülkemizde sağlık turizminde önde gelen şehirlerden bir tanesi. Hatta Antalya’nın imkânlarını iyi değerlendirebilirsek dünyada sağlık turizminde marka olabilecek potansiyele sahip. Tabii ki bunun için bazı adımlar atılması gerekiyor. En öncelikli adım ise Sağlık, Kültür ve Turizm, Hazine ve Maliye Bakanlıkları ile YÖK’ün ortak çalışmasıyla gerekli mevzuat düzenlemelerinin yapılması. Sağlık turizmi için tekrar yatırım yapmaya gerek yok, mevcut altyapımız yeterli sadece mevzuattan kaynaklanan sorunların ortadan kalkması halinde sağlık turizminde Antalya’nın büyük bir atılım yapacağına inanıyorum. Bu konuda Akdeniz Üniversitesi olarak da iddialıyız. Üniversite hastanemiz alanında uzman akademik kadrosu, donanımlı alt yapısı, son teknoloji cihazları ile her alanda hem yurt içi hem de yurt dışı hastalarına en iyi tedavi hizmetini sunma konusunda kendisini kanıtlamış durumdadır.

Semra Binay; Sağlık turizmindeki başarı sizce "turizme de katkı sağlıyor" diyebilir miyiz?

Prof. Dr. Özlenen Özkan; Elbette, her zaman savunduğum konu Antalya’nın sadece deniz, kum, güneş olarak değil alternatif turizmiyle de ön plana çıkarılması. Antalya çok güzel bir şehir ve her anlamda yüksek bir potansiyel taşıyor. Tarihi, kültürü, doğasının yanında gelişmişliği ile de sağlam bir altyapısı var. Özellikle ulaşım ve konaklama gibi avantajları da bu noktada önemli. Bu potansiyel ile Antalya’da deniz turizminin yanında kültür, sağlık, spor, kış, kongre, turizmi ile de atağa geçebiliriz diye düşünüyorum. Antalya’nın bu anlamda avantajı sağlık için gelen bir hasta sadece bununla kalmayıp hem konaklama hem gezi hem de diğer aktivitelere katılarak diğer turizm faaliyetlerine de katkı sağlamış oluyor.

Semra Binay; Akdeniz Üniversitesinde sağlık turizmi hasta sayısında geçen yıla kıyasla sizce bu sene artış oranları nelerdir?

Prof. Dr. Özlenen Özkan; Akdeniz Üniversitesi sağlık turizminde her geçen gün yükselen bir ivmeye sahip. Bunu hasta sayılarından çok net bir şekilde görebiliyoruz. 2021 yılında hastanemizde 2 bin 660 yabancı hastaya sağlık hizmeti sunduk. Sağlık turizmi hasta sayısında önceki yıla kıyasla yüzde 142 oranında bir artış var. Hastalarımızın yarısından fazlası Rusya, Ukrayna ve Kazakistan gibi Bağımsız Devletler Topluluğu üyesi ülkelerden tedavi için hastanemize geldi. Toplamda ise ABD’den Senegal’e, Almanya’dan Lübnan’a kadar 66 farklı ülkenin vatandaşları tedavi için bizi tercih etti. Bunlar hem sayı bakımından hem de hasta çeşitliliği bakımından sevindirici rakamlar.

Semra Binay; Sayın rektörüm sizce sağlık turizmindeki hareketlilik ülkemizde fiyatların uygun olmasından mı kaynaklı yoksa doktorlara olan güven mi?

Prof. Dr. Özlenen Özkan; Türkiye ve Antalya’nın sağlık turizminde çok avantajlı bir konumda ancak bu konuda en büyük risk sağlık hizmetini ucuza sunmaya çalışmak. Antalya’ya baktığımız zaman beş yıl önce üç beş klinik sağlık turizmi yaparken şimdi yüz klinik bunu yapıyor. Rakamlara baktığınız zaman ise eskiden bir sağlık hizmeti on lirayken, şimdi üç liraya düştü. Maliyetler artarken, sunulan hizmetin bu kadar ucuzlaması tehlikeli. Bu konuda bir standart olmalı diye düşünüyorum. Fiyatların uygun olmasının tabii ki etkisi var ancak büyük payın doktorlara olan güven olduğunu düşünüyorum. Sağlık sistemimiz gerçekten güçlü ve doktorlarımız çok başarılı. Çünkü en nihayetinde insan buraya sağlığını, canını emanet ediyor. Kimse ucuz diye bu riski almaz.  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.