Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Prof. Dr. Selahattin ÖZMEN ESTETİĞE TALEP YAŞI 12’ YE İNDİ

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2021 11:42
Haber Güncellenme Tarihi: 07.10.2021 11:42
Kaynak: Haber Merkezi
breakingnews.com.tr
Prof. Dr. Selahattin ÖZMEN ESTETİĞE TALEP YAŞI 12’ YE İNDİ

Pandemi sonrası estetiğe artan talepler ile beraber estetik sektöründe ne gibi değişiklikler oldu, kadınların ve erkeklerin talepleri değiştimi, estetik yaşı kaça indi bu ve bir çok soruyu çok değerli bir isim ile konuştuk.  Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selahattin ÖZMEN Breaking News Turkey’den Savaş Uğurlu’nun sorularını yanıtladı…

Breaking News; Hocam Dünyayı etkisi altına alan Corona Virüs ile beraber artık insanların yaşantılarına karşı bakış açılarıda değişti. Estetik sektörüde bu bazda taleplerin ciddi arttığı bir sektör. Pandemi sonrası ne gibi talepler gelmeye başladı sizlere.? 

Prof. Dr. Selahattin ÖZMEN; Pandemi döneminde insanlar oldukça uzun bir dönem evlerine kapalı kaldılar özellikle Zoom gibi bazı mecralarda sürekli online görüşmenin getirdiği kendi yüzünü daha fazla görme ve bunun sonucunda yüz estetiği göz kapağı estetiği burun estetiği gibi taleplerin artışını gördük. Bunun yanında insanların evde kalmasına bağlı olarak kilo alması belli bölgelerinde yağlanmaların artması ve bunların giderilmesi için liposuction karın estetiği meme istediği gibi taleplerde artış oldu.


“YÜZ ESTETİĞİNE TALEP ÇOK FAZLA”

Breaking News; Pandemi ile beraber sizlere en çok kadınlarmı erkeklermi? Başvuru yapıyor ve yaptı? 

Prof. Dr. Selahattin ÖZMEN; Pandeminin kadın erkek oranlarında bir değişiklik yaptığını düşünmüyorum, hem kadın hem erkekler başvuruyor her iki grupta da söyledigim gibi yüz estetiği ile ilgili talepler oldukça arttı bunun yanında erkeklerde memelerde yağlanma ve erkek memesinde doku artışı gibi sorunlar kilo almaya da bağlı olarak biraz daha da arttı gibi.

Breaking News; Sağlık Turizminde bir çok ülke ile yarışır durumdayız? Sadece fiyatların uygun olması değil çok çok iyi doktorlara sahip olduğumuz için. Pandemi yabancıların ülkemize gelmelerinde ve sağlık turizmi açısından bizlere ne gibi olumsuzluklar yaşattı son 2 yılda? Şu anda sağlık turizminde yabancı turistler açısından açığı kapattık mı sizce ? 

Prof. Dr. Selahattin ÖZMEN; Pandemi döneminde özellikle yabancı hastaların ülkemize gelişinde sorun belirgin olarak göze çarptı bu tüm turizim sektöründe de aynı şekilde geçerli aslında. Özellikle Balkan ülkeleri Orta Doğu ülkeleri Rusya ve Avrupa’dan çok sayıda yabancı kökenli hastamız oluyor bu dönemle birlikte bunlar çok keskin bir şekilde duraklamıştı. Ancak son aylarda yabancı hasta sayısında belirgin olarak artış göze çarpıyor ve giderek de hızlanıyor. 
Breaking News; Güzellik salonlarının sizlerin yapması gereken işlemleri yapmaları ve bunu gayet normalmiş gibi anlatmaları ile alakalı düşüncelerinizi merak ediyorum hocam? 

Prof. Dr. Selahattin ÖZMEN; Güzellik salonları veya benzer yerlerin Tabi merkezler gibi girişimlerde bulunmaları Öncelikle insan sağlığı açısından ciddi sakıncalar oluşturabilmekte. Güzellik salonlarına gelinceye kadar biz plastik cerrahi dışındaki bazı branşların estetik ameliyatlar yapmaya çalışmaları sonucunda ciddi olarak bazı komplikasyonlara yol açabildiklerini görüyoruz. Bunun yanında herhangi bir uzmanlığı olmadığı halde pratisyen hekimleri olmayan bir uzmanlık adıyla medikal estetik uzmanı olarak kendilerini tanıtarak bir takım girişimlerde bulunmalarının yine ciddi olarak sorun yarattığını görüyoruz. Burada bile sorun yaşarken hiçbir tıbbi diploması veya yeterliliği olmayan güzellik merkezlerinin invaziv girişimlerde bulunmaları toplum sağlığı açısından bazen geri dönülemez sorunlara yol açabilmektedir. Özellikle bir takım dolguların hiç uygun olmadığı halde insan vücuduna uygulandığını görüyoruz. Yine çok basitmiş gibi gösterilen iple askılamaların bir takım lazer ve benzeri teknolojik cihazların ciddi yan etkilere yol açabileceğini biliyoruz ve ehil olmayan ellerde bunlar bazen ömür boyu süren sekellere yol açabilmektedir. Tabii ki bu merkezlerinde yapmaları gereken işler var ama bunlar kendi görev tanımlarında belirtilen uygulamaları aşmamalı. 


Breaking News; Sizce Türkiye’de estetik yaşı kaçlara indi. Ben 15-16 yaşında zorunlu olmamasına rağmen estetik yaptıran gençler görüyorum. Estetiğe olan yaş aşağı indiyse size göre bunun sebebi ne olabilir ? 

Prof. Dr. Selahattin ÖZMEN; Estetik işlem talep yaşı maalesef sosyal medyanın da çok büyük etkisi ile 12- 13  lere kadar inmiş durumda. Daha doğrusu hastaların estetik yaptırmak istemesi demeliyim 13 yaşında kız çocukları burun estetiği yaptırmak istiyor 15- 16 yaşında gencecik erkek çocukları yağlanmaya bağlı liposuction yaptırmak istiyorlar 15- 16 yaşında kız çocukları dudaklarına dolgu yaptırmak istiyor bu tür problemler toplum sağlığı açısından son derece önemli. Gençlerin zekalarıyla bilgileri ile öne çıkmaktan çok görüntüleri ile öne çıkmaya çalışmaları geleceğimiz açısından çok uygun değil diye düşünüyorum. Bu onların gelecektik ruh sağlığı açısından da uygun değil. Ancak burada en önemli sorunlardan biri yapılan işlemlerin büyüme çağında olan çocuklarda gerek büyümeyi bozması gerekse çocuk hala büyümeye devam ettiği için değişmeye açık olması nedeniyle tekrar tekrar işlem gerektirebilmesidir.

Breaking News; Şu anda en çok neler rağbet görüyor hocam gerek erkekler de gerekse kadınlar sizlerin kapılarını hangi talepler için çalıyor.? 

Prof. Dr. Selahattin ÖZMEN; Bizim için en çok işlem yapılan alanlar estetik açısından bakacak olursak burun estetiği meme küçültme büyütme ve kulak estetikleri liposuction ve karın germe estetikleri denilebilir ancak bunun yanında pandemi süresince evlerinde kalmış kişilerin bir kısmında gecikmeye başlamış olan deri tümörleri veya diğer kanserlerin ve derideki bir takım lezyonları oldukça birikmiş olduğunu görüyoruz. Özellikle deri tümörlerinin ve diğer meme kanseri veya başka kanserlerin gecikmesi çok büyük bir sorun yaratabiliyor. Pandemi döneminde evinden çıkmayı korkup bu tür tümörlerin farkında oldukları halde gelmeyen çok sayıda hastamız oldu bunların da artan sıklıkta ameliyatlarını yapmaya devam ediyoruz. 


Breaking News; Bazen güzelleşmek bazen alışkanlık bazende kendini iyi hissetmek için kadınlarda erkeklerde estetik yaptırıyor. Sizce estetiği kimler yaptırmalı? Bunun tıp’ta bir tanımı varmı hocam? Ve ihtiyaç duyulmadığı halde sizce estetik yaptırmanın riskleri varmı ? 

Prof. Dr. Selahattin ÖZMEN; Estetik kavramı göreceli bir kavram  Ve kişi kendini rahatsız hissediyorsa tabii ki estetik yaptırmalı ancak burada çok kritik bir nokta Kişinin gerçekten bir sorun olup olmaması. Burnunda bariz bir eğriliği olan yüzünde deformasyon olan gözkapakları düşmüş olan veya memesi çok büyük memesi çok küçük olan vücudunda belli alanlarda deformiteleri olan kişilerin estetik yaptırması kendilerini özgüvenlerini arttıracak hem ruhen hem de bedenen daha sağlıklı olmalarını sağlayacaktır. Ancak vücudunda belirgin bir sorunu olmadığı halde sırf başkalarına benzeyebilmek için veya sosyal medyada televizyonda gösterilen örneklere benzeyebilmek için işlem yaptırmak isteyen bir grup var. Bu son derece sağlıksız Bir durum. Ve toplum içinde birbirine benziyen son derece rahatsız edici ve işlem yaptırdığı belli olan kişilerin ortalıkta gezinmesine neden oluyor. Yapılan işlemlerin bir kısmı cerrahi bir kısmı cerrahi dışı olsa da tüm bu işlemlerin belli yan etkileri ve komplikasyonları olabilir bu nedenle bu tür işlemleri yaptırmadan önce işinin gerçekten ehli olan kişilerle görüşmekte fayda var. Hekimlerin hastanın her istediği işlemi yapmaması gerektiği gibi toplumdaki insanların da birbirine benziyen dudak göz kapağı yanak gibi yapılarla kendi özgün ve kişisel özelliklerini kaybettiklerinin farkında olması lazım. 


Breaking News; Bizlerin sormayı unuttuğu sizlerin değinmek istediği konular varsa biz sormuş gibi lütfen yazın hocam. 

Prof. Dr. Selahattin ÖZMEN; Özellikle değinmek istediğim bir diğer konu bu işlemlerin sihir olmadığı yapılan hiçbir işlemin sorunsuz veya komplikasyonsuz olamayacağıdır. Çok basit görülen bir dolgu işlemi bile dokuda kayıplara hatta çok ekstrem durumlarda körlüğe kadar yol açabilmektedir. Bu nedenle işlem yaptırırken özellikte estetik bir işlem yaptırıyorsanız başvurduğunuz kişinin gerçekten bir plastik rekonstrüktif ve estetik cerrahi uzmanı mı yoksa kendini estetik cerrahi uzmanı olarak tanıtan başka branştan bir hekim mi olduğunu iyice araştırmanız lazım. Hatta hekim bile olmayan kişilerin kendilerini plastik cerrahi uzmanı gibi tanıdıklarına sıklıkla şahit olmaktayız. Son zamanlarda çok sık olarak bize başvuran bir eczacı kalfasının yaptığı kalıcı dolguların insan hayatında ne kadar ciddi sorunlara yol açtığını sıklıkla gördüğümden özellikle bir işlem yaptırmadan önce mutlaka kiminle muhatap olduğunuzu başvurduğunuz kişinin gerçekten plastik rekonstrüktif ve estetik cerrahi uzmanı olup olmadığını iyice araştırmanızı tavsiye ederim. 
Herkese sağlıklı günler dilerim.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.