Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Herkesi Konya’ya bekliyoruz.”

Haber Giriş Tarihi: 28.07.2021 17:03
Haber Güncellenme Tarihi: 28.07.2021 17:03
Kaynak: Haber Merkezi
breakingnews.com.tr
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Herkesi Konya’ya bekliyoruz.”

Konya, geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan ve yüzyıllarca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış özel bir şehirdir. Şehrimiz sınırları içinde bulunan Çatalhöyük, 10 bin yıl öncesine dayanan insanlığın en eski yaşam alanlarından biridir. O günden bugüne Konya’da birçok medeniyet doğmuş, büyümüş ve gelişmiştir. 

YÜZLERCE YILLIK MUTFAK KÜLTÜRÜ 

Birçok tarihi değere ev sahipliği yapan Konya’da muhteşem bir mutfak kültürü bulunuyor. Dünyada adına türbe yapılan tek aşçı Ateşbaz-ı Veli Konya’da. Türkiye Selçuklu Devleti’ne 200 yıldan fazla başkentlik yapan Konya, saray mutfağının en güzel örneklerine sahip bir kültürü barındırıyor. Konya Büyükşehir Belediyesi “Bu topraklarda yemek bir medeniyettir” düsturuyla Konya mutfağının zenginliğini dünyaya tanıtmak için gastronomi turizmi açısından önemli adımlar atıyor, organizasyonlar düzenliyor.

BİSİKLET ŞEHRİ 

Konya, coğrafi yapısı gereği Türkiye’de en fazla bisiklet kullanılan şehir konumunda. Konya’da bisiklet kullanımını daha fazla artırmak için Büyükşehir Belediyesi tarafından Türkiye’ye örnek projeler hayata geçiriyor.

550 kilometre bisiklet yolu ile bu konuda Türkiye’de açık ara önde olan bir Konya’da yeni yapılan caddelere mutlaka bisiklet yolları ilave ediliyor. Yeni planlamayla 87 kilometre daha yeni bisiklet yolu inşasına başlanıyor.

Geçtiğimiz yıl hayata geçirilen Türkiye’nin ilk bisiklet tramvayı büyük ilgi görüyor. En son, iki katlı bisiklet parkları yapıldı. Kapalı otoparklarda ve şehrin yoğun bölgelerinde yapılan çift katlı bisiklet parkları ile Konyalılar aynı yere daha fazla bisikleti ücret ödemeden güvenle park edebiliyor. 

Şehir genelindeki bisiklet tamir istasyonları, bisiklet köprüleri, bisiklet trafik ışıkları, bisiklet bekleme istasyonları, Akıllı Bisikletli Ulaşım Sistemi (ABUS), bisiklet taşıma aparatları monte edilen otobüsler, bisiklet empati eğitimi gibi çalışmalarvar. Türkiye’nin ilk Olimpik Veledromu Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Konya’ya kazandırılıyor. Amaç tüm bu çalışmalarla Konya’yı dünyanın bisiklet şehirlerinden biri haline getirmek. 


ÖNEMLİ BİR TARIM, SANAYİ VE TİCARET MERKEZİ 

Anadolu'nun merkezinde 42 bin kilometrekarelik alana ve 2,2 milyonu aşkın nüfusa sahip olan Konya, beş üniversitede öğrenim görmekte olan yaklaşık 150.000 öğrencisi ile eğitim seviyesi yüksek bir bölgedir.
Konya’dan Ankara, Eskişehir ve İstanbul'a hızlı tren bağlantıları ile de erişmek mümkündür. Konya havalimanı ile İstanbul ve İzmir’e uçuş imkânı bulunmaktadır. 
Bölge, mevcut bulunan 45.000'i aşkın işyeri, 350'den fazla yabancı sermayeli firması ve 9 Organize Sanayi Bölgesi ve 2 teknoloji geliştirme bölgesi ile ülkemizin önemli tarım, sanayi ve ticaret merkezidir. 

Bölgede, makine imalatı, otomotiv yedek parça sanayi, metal döküm, gıda endüstrisi, araç-üstü ekipman üretimi, gıda, plastik ambalaj, ayakkabı imalatı, tarım makineleri ve ekipmanları ile değirmen makinesi üretimi rekabetçi sektörler olarak öne çıkmaktadır. 

Türkiye’nin tahıl ambarı olan Konya, un, tuz, şeker üretimde Türkiye birincisidir. Birincil alüminyum madeninin Türkiye’de çıkarıldığı tek ildir. Tarımsal makine ve ekipmanüretiminde Türkiye lideridir. Metal işlemede Türkiye pazarının yüzde 45’ine hâkimdir. Araç üstü ekipmandaTürkiye pazarının yüzde 70’ine sahiptir. Savunma sanayisinde Türkiye’de ilk beştedir. 2020’de 2 milyar doları aşan ihracatla Türkiye 12.’sidir. 170 ten fazla ülkeye ihracat yapılmaktadır.


GENÇ NÜFUS DİKKAT ÇEKİYOR

Konya 2 milyon üzerindeki nüfusu ile dünyadaki 50’den fazla ülkeden daha fazla nüfusa sahiptir. Türkiye’nin ise 7. büyük şehridir. Yüzölçümü itibari ile ise Türkiye’nin en büyük şehridir.

Konya’da genç nüfus diyebileceğimiz 35 yaş altı grup toplam nüfusun yüzde 55,1’ine karşılık gelmektedir. 35 altı toplam nüfus 1.229.811 kişidir.

Konya nüfusunun yaş gruplarına göre dağılımına baktığımızda 15-64 yaş grubunda bulunan çalışma çağındaki nüfus, toplam nüfusun yüzde 66,6’sını oluşturmaktadır. İl nüfusunun yüzde 24’ü 0-14 yaş grubunda, yüzde 9,5’i ise 65 ve daha yukarı yaş grubunda bulunmaktadır.


KONYA’YA BEKLİYORUZ

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı (UCLG) Eş Başkanı, Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanı ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, tarih, kültür ve doğa turizminin en güzel örnekleriyle Konya’nın her mevsim görülmeye değer olduğunu belirterek, “Selçuklu Payitahtı, Mevlana CelaleddinRumi’nin şehri Konya’yı yaşamak için her ülkeden misafirlerimizi şehrimize davet ediyoruz.” dedi.

Konya’da Bilim Merkezi’nden Tropikal Kelebek Bahçesi’ne, Konya Panorama’dan Ecdat Bahçesi’ne, Sille’den Kilistra’ya, Alaaddin Tepesi’nden İnce Minare’ye, Meram Bağları’ndanYerköprü Şelalesi’ne, Nasreddin Hoca’dan Şems-i Tebrizi’yekadar görülecek çok yer var. 

Konya’mızın ilçeleri de çok değerleri eserleri barındırıyor. Beyşehir, Akşehir, Seydişehir, Hadim, Ereğli, Karapınar, Ilgın, Cihanbeyli gibi ilçelerde de çok sayıda güzellik bulunuyor. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.