Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

iOS ve Mac uygulamalarında ortak satın alınanlar geliyor

Haber Giriş Tarihi: 06.02.2020 09:26
Haber Güncellenme Tarihi: 06.02.2020 09:26
Kaynak: Haber Merkezi
breakingnews.com.tr
iOS ve Mac uygulamalarında ortak satın alınanlar geliyor

Kaynak; Sabri Küstür

Apple’ın Catalyst uygulamaları, macOS ve iOS platformlarında yazılımlar arası köprü olmayı amaçlıyordu. Şimdi şirket iki platform arasında evrensel satın alma desteğini getirerek işleri bir adım ileri götürüyor. Söz konusu detaya Apple’ın Xcode 11.4 beta sürümünde, geliştirici Steve Troughton-Smith dikkat çekti.

Diğer bir deyişle, geliştiriciler etkinleştirdiği takdirde, bir uygulamanın versiyonunu Mac App Store’dan satın alan kullanıcılar, uygulamanın iOS versiyonunu da cihazlarına hiçbir bedel ödemeden indirebilecekler. Tersi de geçerli olacak.

Yeni özellik Apple’ın iPhone, iPad, Apple Watch ve tvOS platformlarında sunduğu evrensel iOS uygulamalarına benziyor. Uygulamayı bir cihazdan satın almak diğer platformlardan da erişime izin veriyor. Tabii ki, geliştiricilerin uygulamalarının farklı platformlara özel versiyonlarını ayrı şekilde dağıtma ve satma seçeneği hâlâ bulunuyor. Uygulamalarının Mac, iOS ve iPad versiyonlarından ayrı şekilde para kazanmaya devam edebilirler. Ancak evrensel uygulamalarının bugünlere iOS ekosisteminde ortak bir davranış olduğunun altını da çizmek gerekiyor.

Yeni özellik Apple’ın geliştiricileri daha çok Catalyst uygulaması geliştirmeye teşvik etmeye yönelik planlarında büyük bir pay teşkil ediyor. Evrensel satın almalar Xcode 11.4’te varsayılan olarak etkin biçimde ayarlanacak. Geliştiriciler mevcut Mac uygulamalarını da evrensel uygulamaları destekleyecek hâle getirebilecekler.

Catalyst uygulamaları geçen yılın sonlarına doğru macOS 10.15 Catalina ile birlikte çıkmaya başlamıştı. Buradaki temel düşünce Mac geliştiricilerinin işlerini kolaylaştırmak. Catalyst uygulamaları sayesinde, Apple’ın UIKit yazılım çerçevesini temel alan iOS uygulamalarını, macOS için uygulamayı tekrar yazmaya gerek duymadan uyumlu hâle getirebilecekler. Pratikte, Catalyst uygulamalarının yavaş bir başlangıç yaptığını görüyoruz. Geliştiriciler karmaşık olan yeni sisteme uyum sağlamakta pek istekli görünmüyor. Kullanıcılar da çekingen davranıyor.

Evrensel satın almalar sunmak, Apple’ın Catalyst uygulamalarını yaygınlaştırmasına katkıda bulunabilir. Özellikle tüketici tarafındaki direnç bu şekilde kırılacaktır. Tüketicilerin zaten telefonlarında ve tabletlerinde kullanmak için para ödedikleri uygulamalar için Mac’te yeniden para ödemeyecek olmaları, bu uygulamalara daha fazla ilgi göstermelerini sağlayabilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.