Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çin dünkü ABD Başkanı Biden'ı ikili ilişkileri onarmaya çağırdı

Çin Dışişleri Bakanlığı, dünkü ABD Başkanı Joe Biden'ı kutlama kartı ederek emektar Başkan Donald Trump zamanında dokunca gören ilişkilerin iyileştirilmesi çağrısında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 21.01.2021 15:31
Haber Güncellenme Tarihi: 21.01.2021 15:31
Kaynak: Haber Merkezi
breakingnews.com.tr
Çin dünkü ABD Başkanı Biden'ı ikili ilişkileri onarmaya çağırdı
Ankara

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, başşehir Pekin'de düzenlemiş olduğu alelade matbuat toplantısında, emektar ABD Başkanı Donald Trump sürecinin aşkın ağır bulunduğunu belirterek "Bu, esna dışı sıkkın ve yılgı dönemin geçmesinden sonra Çin-ABD halklarının elan iyi birlikte geleceği doğruluk ettiklerini düşünüyorum. Başkan Joe Biden’ın ABD yönetiminde değerli olabilmesini umuyoruz." ifadesini kullandı.

Hua, Biden'ın kasem töreninde nice kere "birlik" kelimesini kullandığına ayraç ederek şunları kaydetti:

"Bunun (birlik) banko Çin-ABD ilişkilerinin ağız ağıza gerekseme duyduğu nesne bulunduğunu düşünüyorum zira sabık 4 sene her insanın de görmüş olduğu kabilinden ABD'de birtakım Çin karşıtı siyasiler baş döndürücü biçimde yalana başvurdu, tiksinti ve ayrılığı körükledi. Çin ve ABD halkları bu halden derinliğine dokunca gördü."

"İkili ilişkiler akilane yörüngeye girmeli"

Çin ve ABD ilişkilerinin birlikte an geçmiş akilane yörüngeye girmesi anlamında beklentinin varlığına dikkati çekici Hua, iki iklim ortada birtakım ayrılıkların bulunmasının aşkın alışılagelen bulunduğunu söyledi.

Hua, Trump çağında ikili ilişkilerde "yakılan köprülerin baştan nesir edilmesi, bozulan yolların onarılması" icap ettiğini kaydederek "Çin ve ABD çapraz cesurluk göstermeli, bilgeliği ortaya koymalı, birbirini tetik biçimde dinlemeli, çapraz hürmet temelinde beniz yüze bakmalı. Bu, iki iri ülkenin alması müstelzim vebal ve arsıulusal topluluğun da beklentisi." ifadesini kullandı.

Çin, ABD’nin arsıulusal örgütlere dönmesinden memnun

Sözcü Hua, Biden'ın göreve gelmesinin arkası esna ülkesinin Dünya Sağlık Örgütü ve Paris İklim Anlaşması'na dönmesine müteveccih imzaladığı kararnameye ilgili, "ABD'nin arsıulusal geçim ve örgütlere dönmesini kıvançla karşılıyoruz." dedi.

Trump, çağında Çin-ABD ilişkileri nice bölgede çekişmeli biçimde seyretmişti. Çin hükümeti esbak Trump'ın, yönetimi Biden'a devretmesinin doğrudan akabinde emektar ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo engelleme 28 fevk dozaj Amerikalı yetkiliyi müeyyide listesine aldığını açıklamıştı.

Açıklamada "Geçen biraz yılda, ABD'deki birtakım Çin karşıtı politikacılar, Çin'e üzerine egoist politik menfaatleri, ön yargıları, nefretleri zımnında iki iklim halklarının menfaatlerini dikkate almayan, Çin'in iç işlerine ağırbaşlı biçimde karışma eden, menfaatlerini baltalayan, Çin halkını kızdıran ve iki iklim ilişkilerini ağırbaşlı biçimde bozan birlikte paradigma tasar yaptılar, desteklediler ve uyguladılar." ifadesi kullanılarak bahis konusu 28 yetkilinin Çin anne karası ile Hong Kong ve Makau hususi yönetsel bölgelerine girişinin yasaklandığı bildirilmişti.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.