Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP için hazırlanan Demokratik Dijital Devrim Tüzük Taslağı kamuoyuyla paylaşıldı

CHP'de parti içi demokrasinin geliştirilmesi, üyelerin parti kararları ile seçimlerde daha aktif olması ve partinin dijital dünyaya uyum sağlayabilmesine yönelik hazırlanan "Demokratik Dijital Devrim" (D3) tüzük taslağı kamuoyuyla paylaşıldı.

Haber Giriş Tarihi: 05.03.2021 16:21
Haber Güncellenme Tarihi: 05.03.2021 16:21
Kaynak: Haber Merkezi
breakingnews.com.tr
CHP için hazırlanan Demokratik Dijital Devrim Tüzük Taslağı kamuoyuyla paylaşıldı
İstanbul

Cumhuriyet Halk Partisi'nde (CHP) parti içi demokrasinin geliştirilmesi, üyelerin parti kararları ile seçimlerde daha aktif olması ve partinin dijital dünyaya uyum sağlayabilmesine yönelik partili bazı isimlerce hazırlanan "Demokratik Dijital Devrim" (D3) tüzük taslağı kamuoyuyla paylaşıldı.

Taksim'deki bir sanat galerisinde düzenlenen basın toplantısına, tüzük taslağının öncülüğünü yapan eski CHP Parti Meclisi Üyesi Bedri Baykam’ın yanı sıra partililerden Tolga Yarman, Tevfik Kızgınkaya, Mustafa Pınar ve davetliler katıldı.

"Demokratik Dijital Devrim" (D3) tüzük taslağı hakkında bilgi veren Baykam, CHP'de parti içi demokratikleşmenin önünün açılması için yıllardır çalışma yaptığını belirterek, 2010'daki Demokratik Çalıştay'ın bu konuda önemli bir adım olduğunu söyledi.

Tüzük taslağının temel hedefinin, "Halkla siyaseti doğrudan buluşturmak ve her üyeyi karar alma noktalarına taşımak ve partinin dijital dönüşüme uyum sağlaması" olduğunu belirten Baykam, "Partinin kapılarını herkese açmak istiyoruz. Her üyenin kendisini temsil edecek milletvekilini, il ve ilçe başkanını ya da Türkiye çapında genel başkanını, Cumhurbaşkanı adayını seçebilmesini hedefliyoruz." diye konuştu.

Baykam, özellikle dijital devrim ve dönüşümle ilgili 2003'ten bu yana çalışmalar yürüttüklerini ifade ederek, akıllı kart sistemiyle tüm partililerin bu süreçlere kolaylıkla katılabileceğini ve bunun teknolojik olarak mümkün olduğunu kaydetti.

CHP'de parti içi demokratikleşme sağlanamadığı için istifaların ve huzursuzlukların olduğunu anlatan Baykam, şöyle devam etti:

"Bırakın insanlar il ve ilçe başkanını kendisi seçsin, Kütahya'da, Şişli'de il ve ilçe başkanlarını kendileri seçsinler. Parti meclisi adaylarını, genel başkanın tavsiye ettiği birkaç kişi dışında partililer seçsin. Aksi halde bu istifalar, tepkiler... Örneğin CHP, Cumhurbaşkanı adayını açıklayacak diye bir anda bilgi geliyor. Ekmeleddin İhsanoğlu ismi ortaya atılıyor ve herkes Google'a bakıyor. 'Bu kim? Nasıl aday olur? Acaba bu şaka mı? Acaba örgütten biri mi? Acaba kura mı çekildi ?' gibi şeyler konuşuluyor. Sonra bu kampanyaya oy vermem diyenlere karşı 'Tıpış tıpış oy vereceksiniz' mantığıyla bir gerilim hattı oluşuyor."

Bedri Baykam, tüzüğün parti içinde herkese ulaşması için tüm örgüt üyelerine ve milletvekillerine dijital olarak gönderileceğini belirterek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan da tüzük taslağını elden sunmak için randevu talep ettiğini aktardı.

Tolga Yarman da "Demokratik Dijital Devrim" (D3) tüzük taslağının parti içi demokratikleşmenin gelişmesi ve olgunlaşması için çok önemli olduğunu vurguladı.

Toplantının ardından CHP Demokratik Dijital Devrim Tüzük Taslağı basın mensuplarıyla paylaşıldı.

Tüzük taslağında yer alan bazı öneriler şu şekilde:

"- Cumhurbaşkanlığı adayları tüm parti üyelerinin katılımıyla seçilmeli.

- Genel başkan, parti meclisi, milletvekilleri, belediye başkanları yüzde 3’lük genel merkez kontenjanı dışında tüm üyelerle seçilmeli.

- Cinsiyet ve gençlik kotaları kapsamına giren üyeler, seçilebilir noktalardan listeye girmeli.

- İki kere üst üste genel seçim kaybeden genel başkanın koltuğunu kaybetmesi ve partinin olağanüstü kurultaya gitmesi gerekir.

- Tüm üyelere verilecek akıllı kartlarla partinin dijital çağa uyum sağlaması, üyelerin aday seçimlerinde ve her konuda karar verici noktaya yükselmesi gerekir."


Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.