Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Başkalarının hayatına dokunan genç girişimci; Ece Çiftçi

Haber Giriş Tarihi: 21.09.2021 08:44
Haber Güncellenme Tarihi: 21.09.2021 08:44
Kaynak: Haber Merkezi
breakingnews.com.tr
Başkalarının hayatına dokunan genç girişimci; Ece Çiftçi

Genç yaşta kendini iyliğe ve insanların yüzünü güldürmeye adadı. Halen gece gündüz demeden iyilik peşinde koşarak bir çok kişi için, "Bende başkalarının hayatına dokunmalıyım." diyorlar. SosyalBen Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ece Çiftçi tüm samimiyeti ve içtenliği ile Breaking News Turkey'in sorularını yanıtladı.


Breaking News; Kurduğunuz SosyalBen vakfını bize tanımlayın desek nasıl anlatırsınız? 

Ece Çiftçi; SosyalBen 14 yaşında çıkmış olduğum gönüllülük ve sosyal girişimcilik yolculuğumda, “Ben de başkalarının hayatına dokunmalıyım.” diyerek yolculuğuma ortak olanlarla bu zamana kadar 16 farklı ülkede, Türkiye’nin 77 farklı ilinde 55 bin SosyalBen Çocuğuna 5000 SosyalBen Gönüllüsü fiziki ve dijital saha çalışmaları gerçekleştirdiğimiz 8. Yaşındaki bir çocuğun hikayesi. 14 yıldan bu yana gelişen, dönüşen bir kurumun hikayesine şahitlik ediyor olmak ise ayrıca bana mutluluk veriyor. SosyalBen bugün 7’den 70’e her yaştan gönüllüleri, destekçileri ve heyet üyeleri ve hayal ortakları ile yeteneklerinin farkında güçlü nesillerden oluşan bir toplum hayali ile yola koyulmuş bir hikâyeyi anlatıyor. 


Breaking News; Forbes Dergisi tarafından 2019 yılında Türkiye'nin en başarılı 30 yaş altı 30 gencinden biri seçildiniz. Başarılı projelere imza atan birisi olarak bu yola çıkarken hayal ettiğiniz her şeyi gerçekleştirdiniz mi?

Ece Çiftçi; Forbes Dergisi 30 altı 30, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından Gelecek Vadeden Genç Lider seçilerek dünya ödülü alan 10 kişiden biri olurken aynı zamanda listede yer alan ilk Türk olmak, G20’nin genç kadınlar zirvesinde Almanya’da Türkiye’yi temsil etmek gibi birçok gururlu anı yaşadım ve bunları yaşarken de her zaman yolculuğumun durakları olarak düşündüm, asla bir varış noktası değildi benim için. Yaşamım boyunca inancın gücüne ve hayalime ortak olanların heyecanı ile bir sonraki adımlarımı attım. 14 yaşındaki o kız çocuğu ile bugünkü genç kadın arasındaki tek fark senelerin bir yol gibi uzanması. Ve elbette süreçte deneyimlediğim pek çok şey. Gönüllüğün bir kariyer yolculuğuna dönüşürken bu yolculukta en önemlisi bıkmadan usanmadan çalışmalarımı sürdürüyor olmam etkili oldu. Ülkemizi ulusal ve uluslararası arenalarda temsil etmenin haklı gururu ve sorumluluğu ile “Hayallerime Dünya İnandı.” dedim ama hayal ettiğim şeyi gerçekleştirmeye devam ediyorum. Bu bir yolculuk, tamam oldu, bitti dediğim noktada ise bir yenisi başlıyor.


Breaking News; SosyalBen vakfını kurma hayaliniz varken neler düşünüyordunuz, neler hedeflemiştiniz? Vakıf olarak hedeflediğiniz her şeyi hayata geçirebiliyormusunuz? Karşınıza çıkan zorluklar oluyor mu? 

Ece Çiftçi; SosyalBen Vakfı kuruluşu itibariyle bir sosyal girişimi temsil ediyor. Toplumsal faydanın sürdürebilirliğini sağlamak ve ulaşılmadık çocuk kalmayıncaya dek mottosuyla istedim ki dünya vatandaşlığı anlayışı ile dünya çocukları için adım atalım. Çünkü şartları ve coğrafyaları ne kadar farklı olursa olsun, fırsat verildiği takdirde her çocuk kendi potansiyelini keşfedecek ve yeteneğinin farkında, gönüllülük ve sosyal girişimcilik anlayışı ile yarını inşa edecek. Bu hayalime ortak olan binlerce kişiye de teşekkür ederim. Yolculukları duraklardan bağımsız düşünebilir miyiz? Sanmam. ? Ben de yolculuğumun yolculuğun her bir durağının adına deneyim, tecrübe denilen olaylar dizisi ile karşılaştım. Bugün ise, süreçte yaşadığım tüm zorluklara ve olumsuzluklara teşekkür ediyorum çünkü onlar olmasaydı yeni bir şey öğrenemezdim.Yolculuğumuzda karşımıza çıkanlar iyi ki oldular. 


Breaking News; Dünyayı etkisi altına alan corona virüs birçok alanda ciddi krizlere sebep oldu. Siz vakıf olarak bu süreçte e-Gönüllülük başvurularını açtınız. Vakıf çalışmalarınızı dijitale taşıma fikri aklınıza nereden geldi?

Ece Çiftçi; Yeni neslin sivil toplum kuruluşu olan Vakfımızın çocukların ve gençlerin yaşadıkları dünyadan sorumlu bireyler olarak yetişmelerine katkı sağlamayı amaçlıyor. Fiziki çalışmalarımız ile dünyada 11 ülkede, Türkiye'de ise 73 ilde on binlerce çocuğa ulaştık. Pandemiden önce dijitalleşmeyi öngörerek hazırlıklarına başladığımız e-SosyalBen oluşumunu ise Covid-19 salgınıyla birlikte daha hızlı bir şekilde hayata geçirmeye karar verdik ve e-SosyalBen markasını oluşturup, bu marka altında dijital dönüşüme dair tüm içerikleri derledik. Önce e-Gönüllülük kampanyamız ile gönüllü demografimizi hem online hem offline olarak düzenledik. e-SosyalBen Çocukları ve Dijital Saha çalışmalarıyla ise dijital platformlarda var olarak yer ve zaman kısıtlaması olmadan daha çok çocuğa ulaşmayı hedefledik. Bahsettiğim oluşumların dışında e-ticarete artan ilgiyle birlikte SosyalBen Vakfı’nın iktisadi işletmelerinden ilki olan SosyalBen Store’daki ürünlerimiz de daha fazla ilgi görmeye başladı. Bu yılki hedefimiz SosyalBenStore’u tam anlamıyla e-mağaza haline getirmek ve kendi kanalımızda satış yapmaya başlamak. Aynı zamanda yine SosyalBen Vakfı’nın bir başka iktisadi işletmesi olan, kurumsal ve bireysel bazda sosyal sorumluluk danışmanlığı hizmeti veren SosyalBen Akademi bünyesinde de fiziki dersleri dijital ortama taşıdık. Son dönemde en büyük temennim dünyanın sağlığına kavuşması. Bu sayede özlediğimiz sahalara dönerek farklı ülke ve coğrafyalardan yararlanıcılara ulaşmaya, onların gözlerinin içine bakmaya devam edebiliriz.


Breaking News; Dünyanın her yerinde sizlere başvuru geliyor. Hiç yorulduğunuz oldumu ? ve genç yaşta yaşıtlarınız günlerini gün ederken sizler böyle ciddi çalışmaların içinde oldunuz. 

Ece Çiftçi; Dünyaya bir iz bırakma çabası beni her güne uyandıran en temel motivasyonlarımdan birisi o yüzden de yorgunluktan da öğrendiklerim ve yoluma kattıklarımın olmasından çok keyif alıyorum. Tabiki yorgunluklarım oluyor elbette, yorulduğum yerden dinlenip bir nefes yeniden başlamak benim için gençler yani akranlarım geleceğe ümitle baktığında, çocukların gözlerinin içinin güldüğüne şahit olduğumda geçiyor. Bu noktada çok sevdiğim ve ilham aldığım Antik Yunan filozofu ve bilgesi Eflatun’un bir alıntısı var. “Bütün yıldızlar sönse ve her şey kararsa, insanın ruhunda tek bir yıldız parlamaya devam eder, bu ümit yıldızıdır.”  Ben ümit yıldızımı buldum ve hiç kaybetmeyeceğime inanıyorum. Onlar da yarınımızın geleceği çocuklar ve bugünü baştan yaratacak gençler. Onlarla bir arada ve birlikte oldukça, yaptığım çalışmaların özünü kavrıyor ve geleceğe güzel bir miras bırakacağıma inanıyorum. 


Breaking News; Geçtiğimiz yıllara bakıldığında sizce ülkemizde kadın girişimcileri nasıl değerlendiriyorsunuz ? Ve girişimci olmak isteyen kadınlara ne gibi tavsiyeleriniz olabilir ?

Ece Çiftçi; Öncelikle tüm kalıpların ve cinsiyetlerin ötesinde girişimciliği değerlendirmenin daha bütünleyici bir taraftan olacağına inanıyorum. Ben 14 yaşında bu yolculuğa çıktığımda kimse bana Ece ya sosyal girişimcilik diye bir alan var kesin olmalısın demedi, bunun bir meslek olduğunu dahi bilmiyordum. Tabii hali hazırda bugün Antropoloji Doktora öğrencisi olarak,sosyolojiyi tercih etmemde de yahu bundan iş mi olur konusu gündemdeydi. Dün bundan iş mi olur konusu gençlerin sosyal girişimciliği bir kariyer olarak tercih etmesinde ve benimsemesini sağlıyor. Dünden bugüne güzel yol kat ediyoruz, genç sosyal girişimcilerin girişimci adayları ile bir araya gelmesinin ben yaptım sen de yapabilirsin ilhamını paylaşmasının bu dönüşümde kayda değer bir etkisi olduğunu düşünüyorum. Bu noktada da gençlerle birlikte gençler için el ele vermeye, anlamaya ve diyalog alanları oluşturmaya eskisinden daha çok ihtiyacımız var. Ben bunun için bunları fark etmek ve benimsemek için de z kuşağının yanında yer almak adına, böylesine önemli bir kavşakta, #GençlerleBirlikteGençlerİçin diyerek geçtiğimiz yıl mayıs ayında gençlerle bir yolculuğa çıktım. Gençlik Kooperatifi adını verdiğimiz bu sosyal kooperatifte, “yahu bu gençlikten bir şey olmaz”, “ne olacak bu yeni neslin hali” gibi etiketlemelere “bu gençlik zirveye” gidiyor diyerek karşılık verdik. Nereye gittiğini çok aslında iyi bilen, kendini, yaşadığı toplumu dönüştüren ve ‘Ben de varım!’ diyen gençlerin hayalleri ve gözlerindeki ışık ilham kaynağım. Gençlere tavsiyem ise önce kendilerine inanmaları. ? Sonra dünyayı hayallerine inandırmak daha mümkün oluyor.


Breaking News; SosyalBen Vakfı olarak cinsiyetten bağımsız faaliyetler sürdürmeye devam ediyor ve kadın erkek ayırmaksızın fayda sağlamanın önemine değiniyorsunuz. Ayırım yapmadan bu dengeyi acaba nasıl sağlıyorsunuz ?

Ece Çiftçi; Mark Twain “İnsan Olmak” yapıtında şöyle bir alıntıdan söz eder. “İdeallerinizi, davranışlarınızdan aldığınız en büyük zevki bulacağınız zirveye doğru özenle yukarı, daha yukarı eğitin ki bu hem sizi memnun edip hem de topluma yarar sağlasın.”Topluma yarar sağlamanın tek şartı kendi idealini kurgularken bu idealin ötekini anlamaktan yana olması ile mümkün kılınabileceğini vurgulamak gerekiyor. İyiliği dalga dalga yaymak, sesimizi yükselterek değil de sözümü yüksek perdeden ifade etmekten geçiyor. Örneğin biz SosyalBen olarak kendimizi ifade ederken, organizasyon şemamızı temsili cinsiyetsiz bir SosyalBen Çocuğumuz özelinde anlattık. www.sosyalben.org/dil/tr/page/organizasyon-semasi.html Çünkü biz biliyoruz ki insanlığı tanımlamanın Dünya Vatandaşlığı ilkesi ile dil, din, ırk, cinsiyet ayrımı söz konusu değil ve biz de tüm cinsiyetlerin ötesinde bir insan olarak bu yolculuğun aktörleri olarak yarının çocuklarına umut dolu bir dünya bırakmak istiyoruz. 


Breaking News; Yeni Neslin Sivil Toplum Kuruluşu tanımı ile çalışmalarınızı sürdürüyorsunuz, peki Yeni Neslin Sivil Toplum Kuruluşu olmak ne demek bunu nasıl tanımlıyorsunuz?

Ece Çiftçi; Yeni neslin sivil toplum kuruluşu olmak demek dünyadaki gelişmeleri takip eden, yorumlayan, kuruma özgü bir değer katan ve özellikle Z kuşağının dilinden hayata geçirilen çalışmaların gönüllü, kaynak geliştirme ve çocuklar özelinde dile getirilmesini ifade ediyor. Tüm bu serüvenler ani, gelişimi ve değişimi ön plana alan ve dönüşümü elzem olan durumlarda dünyayı takip ederken gelişmeleri kendi kurumumuz özelinde yorumluyor olmak en değerli noktalardan birisi. Şunu biliyoruz ve çalışmalarımızı bu bilinç ile sürüdüryoruz: Z kuşağı çalışmaları teknoloji meraklısı ancak Alfalar kişiliklerini oluşturan yılların büyük bölümünü tamamen teknolojinin içinde geçirecek. Kurumun her departmanını ve gönüllü alt yapısını bunu hazırlıyor olmak, yeni nesil gönüllülük misyonunu yüklenmek ve gönüllüğün ve sürdürebilirliğin yarınını sahiplenmek ayrıca mutluluk verici. 


 Ece Çiftçi Kimdir?

(SosyalBen Vakfı ve Gençlik Kooperatifi Kurucusu, Sosyal Girişimci.)

1993 yılında İstanbul’da doğan bir Sosyal Girişimci Ece Çiftçi 14 yaşında lisede katıldığı bir konferansta dinledikleriyle sosyal girişim tutkusunun ilk tohumlarını atmış oldu. Bu alanda ve sosyal sorumluluk konusunda daha çok fikir edinmeye devam ederken SosyalBen Projesi ile “Bir Fikrin Mi Var?” yarışmasına katıldı ve birinci oldu. Elde ettiği başarı, kariyerini şekillendirmesi için büyük bir motivasyon kaynağı oldu ve 2013 yılında SosyalBen Derneği’ni hayata geçirdi.

Hayali çocukların sosyal gelişimlerini destekleyerek, özgüven sahibi mutlu bireyler olarak yetişmelerine katkı sağlamaktı. Hayal kurmanın ve bu hayallerin peşinden gitmenin gücüne hayatın her alanında inanan Ece Çiftçi, Bunun gücüyle “Hayallerime dünya inandı.” dedi ve G20 ülkeleri dahilinde, 18-23 yaş arasındaki genç kadınların ülkelerindeki kadın sorunlarını aktarıp çözümler geliştirdiği 2017 G(irls)20 Zirvesi’nde Türkiye’yi temsil etti. Nisan 2018’de ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan “Gelecek Vadeden Genç Liderler” töreninde ödül alan ilk Türk ve kadın olurken, Ekim 2018’de Crans Montana Forum tarafından Geleceğin Yeni Liderleri olarak Türkiye'den ödülü alan isim oldum. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nın 100. yılına özel Brüksel Türk Büyükelçiliği'nin davetlisi olarak gönüllülük yolcuğunu ve "Bir Sosyal Girişimcilik" hikayesini Belçikalı Türk katılımcılara anlattı. 2019 yılında Forbes Türkiye'nin 30 yaş altı en başarılı 30 gencinden biri seçildi. 2020 yılında Türk iş dünyasının genç fikir önderleri, girişimcileri ve yöneticilerinin yer aldığı Fortune Türkiye 40 Yaş Altı 40 İş İnsanı listesinde sosyal girişimci olarak yer aldım. Son olarak Fast CompanyDergisi tarafından hazırlanan ve Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen global bir jürinin değerlendirmesi ile "Sürdürülebilirlik Liderleri 50" listesinde yer aldı. Tüm bunlar inandığı hayallere, herkesi sahip çıkışı olarak tanımlayan Ece Çiftçi, 11 ülkede 45 bini aşkın çocuğun hayatına dokunduğunu ifade ediyor.

Dernek çalışmalarının yanı sıra, iktisadi işletme olan SosyalBen Store ile kurumsal ve bireysel sosyal sorumluluk proje danışmanlığı veren SosyalBen Akademi sosyal girişimlerini hayata geçirerek, 2017 yılında tüm çalışmaları SosyalBen Vakfı çatısı altında topladı.

2020 yılının Mayıs ayında ise “Gençler için gençlerle birlikte!” mottosuyla Gençlik Kooperatifi’ni kuran Ece Çiftçi, sosyal girişimciliği, sosyal fayda anlayışını ve sosyal sorumluğu gençlere anlatmak, gönüllük kavramını gençlerle ortak diyalog alanları oluşturmak ve bir kariyer olarak gönüllüğü benimsemek isteyenlere rehber olurken, gençlerle birlikte gençler için el ele çalışmalar sürdürmekten heyecan duydu. Öyle ki bu heyecan Haziran ayından gerçekleştirilen Antalya Diplomasi Forumu’nun #ADFYouth/Gençlik Forumunda genç bir sosyal girişimci, bir sivil toplum gönüllüsü olarak ve gençleri temsilen oturumun moderatörlüğünü üstlenmesini sağladı.

Ece Çiftçi, halen SosyalBen Vakfı’nın Kurucusu, Mütevelli Heyeti Başkanı, Gençlik Kooperatifi Kurucusu, Umut Parkı sosyal girişiminin yaratıcısı olarak çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.