Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

2021 'dünyada en sıcak beşinci yıl' yerine kayıtlara geçti

Alete ait sıcaklık ölçümlerinin yapıldığı 1970 yılından buyana dünyada ölçülen en sıcak beşinci sene 2021 yılı oldu.

Haber Giriş Tarihi: 12.01.2022 11:33
Haber Güncellenme Tarihi: 12.01.2022 11:33
Kaynak: Haber Merkezi
breakingnews.com.tr
2021 'dünyada en sıcak beşinci yıl' yerine kayıtlara geçti
İstanbul

Hava sıcaklıklarının sezon normallerinin üstünde gerçekleşmesi zımnında 2021 yılı, alete ilgili sıcaklık ölçümlerinin yapıldığı 1970 yılından beri dünyada ölçülen "en sıcak beşinci yıl" namına kayıtlara geçti.

Dünyanın sonuç zamanlarda iri sorunları ortada kürevi istinas evvel sıralarda toprak alıyor. Küresel ısınmaya ilişkin meydana mevrut hava değişikliği zımnında dünyada sıcaklıklar artarken yağışsızlık yaşanıyor.

2021 en sıcak beşinci sene oldu

Avrupa Orta Vadeli Hava Tahmin Merkezinin (ECMWF) ERA5 kürevi yorum verilerine göre, dünyada "2016" en sıcak sene namına kayıtlara geçmişti.

2021 yılı ise ölçümlenen en sıcak beşinci sene namına kaydedildi.

ERA5 kürevi yorum verilerine layıkıyla en sıcak seneler şu şekilde oluştu:

SıralamaEn sıcak yıllar1.20162.20203.20194.20175.20216.20187.20158.20109.201310.2005 "2021'de 1 derecelik birlikte artışla dirlik karşıyayız"

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Deniz Demirhan, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, iklimin ortamında yaşanılan meteorolojik koşullardan ayrımlı namına derinliğine dönemli averajları anlattığını söyledi.

İklimin doğrudan mütebeddil birlikte obje olmadığını tamlayan Demirhan, "İklim doğrudan mütebeddil birlikte obje değil. İklim hâlâ derinliğine dönemli, birlikte trendden birlikte eğilimden bahseder." niteleyerek konuştu.

Demirhan, atmosferde makul gazlar bulunduğunu ve bunların limonluk gazları namına adlandırıldığını anlatarak, şu şekilde bitmeme etti:

"Bunlar öğütücü diş dişi karar, bir fazla fazla dokunca bulunan gazlar aslında. Bizim düşüncesince hayır alışılagelen koşullarda. Fakat bunları insanoğlu kaynaklı namına bol atmosfere göndermeye başladığımız devir bunlar atmosferde limonluk tesiri yapıyorlar. Bu gazların salınması uran devrimiyle bu arada başladı. Sanayi devrimiyle bu arada atmosferde gerçekte küçük ufak kılıç hava değişiminin etkilerini görmeye başlamıştık. Karbondioksit, metan, ozon, su buharı üzere gazlardır bunlar. Bu gazlar atmosferde artmaya başladıkça dünya da adım adım ısınmaya başlıyor. Çünkü dünyadan atmosfere akıllıca çıkması gereken, soğumamızı sağlayıcı ışıma üzerimizde battaniye üzere bulunan limonluk gazları kabilinden engellenir. Bunlar atmosferle dünya ortada kalır. İşte bu yüzden dünya daim namına ısınmaya bitmeme ediyor. 2100 yılına genişliğinde Paris Anlaşması'yla 1,5 etap sıcaklıkların artarak çoğalması öngörülüyordu. Fakat 2021'de 1 derecelik birlikte artışla dirlik karşıyayız."

"Global averaj sıcaklıklar artıyor"

2020 yılının dünyanın en sıcak yılları ortada toprak aldığını hatırlatan Demirhan, 2021 senesinde sıcaklık averajının 0,1 etap dair çıkıldığını vurgulayarak, "2021 yılı Avrupa bazında yedinci en sıcak, kürevi beşinci en sıcak sene oldu. Sıcaklık daim artmaya bitmeme ediyor ve 2000'li zamanlardan günümüze genişliğinde bulunan süreçte kılıç daim namına en sıcak yıl, en sıcak ahacık ikinci yıl, üçüncü sene niteleyerek bahsediyoruz. Sürekli namına sıcaklık rekorları kırıyoruz ve iri ihtimalle 2022 yılı da hakeza olacaktır. Global averaj sıcaklıklar artıyor. Yenilenebilir erke kaynaklarına akıllıca yönlendirmezsek atmosferi hala hâlâ karbon içeren gazlarla birlikte çıkarma hazırlamaya bitmeme edersek istinas da bitmeme edecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de 2021 yılının 8 ayında sıcaklık rekorlarının kırıldığını hatırlatan Demirhan, şunları kaydetti:

"2021 senesinde daim namına sıcaklıklar artarak bitmeme etti. Sıcaklıkların artmasıyla bu arada afetlerde de artışlar yaşamışız. mesela yazları baş döndürücü ağırbaşlı miktarda baskın felaketleriyle dirlik karşıya kaldık. Özellikle Akdeniz Bölgesi'nde ve tropikal iklimin az hâlâ başladığını söyleyebileceğimiz kuşakta Akdeniz Bölgesi, Güney Ege taraflarında kılıç ağırbaşlı baskın felaketleriyle dirlik karşıya kalmışız. Şimdi birlikte taraftan yağışsızlık var. Bir taraftan baskın felaketleri yaşıyoruz, ahacık bunların ikisinin sık sık görüleceği birlikte sene kabil 2022."

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.