Can Ataklı başörtülü öğretmene müteveccih lafları dolayısıyla bilge karşısına çıktı

Gazeteci Can Ataklı hakkında, EBA TV'de terbiye sağlayan başörtülü öğretmene müteveccih lafları dolayısıyla "Halkı garaz ve düşmanlığa kımıldatma yahut aşağılama" suçundan 1 sene 6 taban denli cezaevi cezası istemiyle oluşturulan davanın ikinci duruşması görüldü.

Haber Giriş Tarihi: 13.01.2021 13:31
Haber Güncellenme Tarihi: 13.01.2021 13:31
breakingnews.com.tr
İstanbul

Gazeteci Can Ataklı hakkında, EBA TV'de yetişek sağlayan başörtülü öğretmene müteveccih lafları dolayısıyla "Halkı garaz ve düşmanlığa kımıldatma yahut aşağılama" suçundan 1 sene 6 taban derece delik cezası istemiyle oluşturulan davanın ikinci duruşması görüldü.

İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklanmadan maznun Can Ataklı ile avukatı katıldı. Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) yerine da 3 avukat duruşmada amade bulundu.

Kimlik tespitinde gazeteci şekilde maaş gelirinin 10 bin teklik bulunduğunu bildirme fail Ataklı, savunmasında, derinlemesine senelerdir Türkiye'de gazetecilik ve 20 senedir da monitör programcılığı yaptığını söyledi.

Daha ilkin de laiklik ve benzeşim konulardaki görüşlerini yüz kere açıkladığını kaydeden Ataklı, "Bu vakte derece hakkımda rastgele müşterek sorun açılmadı. Olayın bulunduğu gündüz Tele 1 televizyonunda programı sunarken arkamdaki yayında görülmeyen ekranda EBA TV yayınının başladığını gördüm. Yayında başörtülü müşterek sarıklı vardı. Bu konudaki düşüncemi 4-5 dizge ile aktardım. Hakaret kastım yoktur. Böyle müşterek suçlamayla gönül rahatlığı karşıya olduğum düşüncesince üzüntülüyüm. Benim anlatım tarzım bazısı kesimi erinçsiz edebiliyor." niteleyerek konuştu.

Ataklı, konuşmalarının sahra şekilde okunduğunda erinçsiz edici gelebildiğini anlatım ederek, "Televizyon ortamındaki mülakat tarzım, jest ve mimiklerim dikkate alındığında erinçsiz edici gelmemektedir. Bu hususun dikkate alınmasını istiyorum. Suçlamayı bildirme etmiyor, beraatimi istiyorum." dedi.

Duruşmada şikayetçi KADEM avukatlarından Müjgan Siyah Çevik de yalan alarak, sorun konusu vakayla ilgilendiren Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığına duyurma yaptıklarını, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının ayrımsız vakaya müteallik yürüttüğü soruşturmanın davaya dönüşmesi neticesinde, bu töhmet duyurusunun takipsizlikle sonuçlandığını söyledi.

Bu sebeple takipsizlik sonucuna itiraz ettiklerini, bu mahkemeye ise iltihak talebinde bulunduklarını anlatım fail avukat Çevik, "Sanık deneyimli müşterek gazetecidir. Kadın hakları hesabına farkındalık yaratış rolü en aşırı iletişim araçları mensuplarınındır. Nefret suçları topluma dokunca vermektedir. Toplum uğrunda bulunan kişilerin buna uyanıklık etmesi gerekir. Nefret suçları engellenmeyen iradeyi sarsmaktadır. 'Benim tarzım böyle, bu halde konuşuyorum' denerek geçiştirilemez. Katılma talebimizin bildirme edilmesini istiyoruz." dedi.

Mahkeme, suçtan direkt dokunca görmedikleri nedeni öne sürülerek KADEM'in iltihak talebini reddetti. Dosyanın, mütalaasını hazırlaması düşüncesince cumhuriyet savcısına gönderilmesine değişmeyen sağlayan murafaa duruşmayı erteledi.

KADEM'den açıklama

Bu arada murafaa evveliyat Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM), İstanbul Adliyesi uğrunda matbuat açıklaması yaptı.

Dernek yerine izah karşılayıcı avukat Müjgan Siyah Çevik, Can Ataklı hakkında 23 Mart 2020'de müşterek monitör kanalında, EBA TV'de yetişek sağlayan başörtülü müşterek öğretmene müteveccih sarfiyat etmiş bulunduğu laflar dolayısıyla "Halkın müşterek kesimini, sosyal, sınıf, ırk, din, mezhep, eşey yahut semt farklılığına isnaden gizlemeden aşağılamak" suçundan sorun açıldığını hatırlattı. Ataklı'nın davanın önceki duruşmasına katılmadığını, duruşmanın bugüne ertelendiğini tamlayan Çevik, "KADEM şekilde kılıç de Ataklı hakkında şikayetçi olmuştuk. Davaya iltihak talebinde bulunduk." dedi.

Ataklı'nın bahis konusu monitör programında başörtülü müşterek öğretmene müteveccih dediği laflarıyla camianın müşterek kesimine gönül rahatlığı duyduğu, kin, tiksinti ve ön yargıyı provokatif müşterek dille ortaya döktüğünü korumak için çaba sarfeden Çevik, "Temel hak ve özgürlükleri tanımayan müşterek zihniyeti baştan gündeme transfer çabasına soyunan Ataklı, inançları gereği giysi tarzından çevre camianın müşterek kesimini tiksinti söylemleriyle ötekileştirme çabası içerisine girerek aşağılamıştır." niteleyerek konuştu.

Can Ataklı'nın monitör programında sarfiyat etmiş bulunduğu laflara ayraç fail Çevik, ad hak ve özgürlüklerini ile dini inançları hiçe farzımuhal milyonların gözü uğrunda töhmet etkin Ataklı'nın vicdan sahibi herkesi teskin edecek müşterek ukubet ile cezalandırılması icap ettiğini belirtti.

Çevik, KADEM şekilde olayın gerçekleştiği önceki günden itibaren mevzunun yakından takip edeni olduklarını söyledi.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, gazeteci Can Ataklı hakkında, 23 Mart 2020'de hususi müşterek monitör kanalında gösterilen programda, EBA TV üstünden açıktan yetişek sağlayan başörtülü öğretmene müteveccih lafları dolayısıyla başlatılan sormaca kapsamında hazırlanmakta bulunan iddianamede, "Halkı garaz ve düşmanlığa kımıldatma yahut aşağılama" suçundan 9 aydan 1 sene 6 taban derece delik cezası istenmişti.

Kaynak: AA