Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türksat-5A'nın ast manzume testleri tamamlandı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, Türksat-5A'nın madun manzume testlerinin problemsiz tamamlandığını belirterek, uydunun mahrek ilerleme operasyonlarının başlatıldığını tabir etti.

Haber Giriş Tarihi: 20.01.2021 13:21
Haber Güncellenme Tarihi: 20.01.2021 13:21
Kaynak: Haber Merkezi
breakingnews.com.tr
Türksat-5A'nın ast manzume testleri tamamlandı
Ankara

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yazılmış açıklamasında, Türkiye'nin 5'inci soy sop uydusu Türksat 5A'nın, ABD'nin Florida eyaletinde mevcut Cape Canaveral Üssü'nden SPACE X firmasına ilgili Falcon 9 roketiyle 8 Ocak'ta Türkiye saati ile 05.15'te uzaya fırlatıldığını anımsattı.

Türksat-5A uydusunun madun manzume testlerinin problemsiz biçimde tamamlandığını tamlayan Karaismailoğlu, "Uydunun elektrikli tepi sistemi kullanılarak kestirmece 4 ay sürecek mahrek yükselme manevraları ve uydu üstündeki operasyonlar planlandığı biçimde bitmeme ediyor." bilgisini paylaştı.

Karaismailoğlu, problemsiz biçimde uzaya fırlatılan uydunun, Türkiye saati ile 05.48 bakımından roketten ayrıldığını, geçmiş sinyalin ise 35 çağ sonraları alındığına ayraç ederek, ayrılmanın arkası sıra geçmiş verilerin Güney Afrika'daki istasyondan Türksat Gölbaşı toprak istasyonuna aktarıldığını anlatım etti.

"Türksat 5A'nın yolculuğu planlandığı biçimde sürmektedir"

Uydunun şümul bölgesine girmesinin arkası sıra Türksat toprak istasyonları üstünden telemetri verilerinin aracısız uydu üstünden alındığına dikkati çekici Karaismailoğlu, şunları kaydetti:

"Yörünge yükseltmeye başlamadan evvela yapılması müstelzim ciddi adımlardan bulunan çağ panellerinin ve elektrikli tepi motorlarının bulunmuş yer aldığı kollarının açılması ile tepi sistemlerindeki hazırlıkların tamamlanması işlemleri problemsiz gerçekleştirilmiştir. Alt manzume testlerinin tamamlanmasıyla uydunun, mahrek yükselme operasyonları da başlatıldı. Türksat 5A'nın, 31 basamak gün doğusu yörüngesine akıllıca gerçekleştirdiği yolculuğu planlandığı biçimde problemsiz sürmektedir."

Karaismailoğlu, Türksat 5A'nın dünyaya en andıran yer aldığı konumda uzaklığının 550 kilometreyi, en ırak yer aldığı konumda ise 55 bin kilometreyi bulduğunu anlatım etti.

Uydunun dünyaya andıran bulunmuş yer aldığı yerde hızının saniyede 3 bin 350 metreye ulaştığını bildiren Karaismailoğlu, en ırak vaziyette ise hızının saniyede 2 bin 300 m. bulunduğunu aktardı.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.