Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye'nin dev kompozit tesisi Ankara'da üretime başladı

TUSAŞ kabilinden kurulan tesis, Türkiye'nin en büyük, dünyanın bir tane yapı altındaki 4'üncü iri kompozit tesisi olma hususi durumunu taşıyor.

Haber Giriş Tarihi: 13.01.2021 11:31
Haber Güncellenme Tarihi: 13.01.2021 11:31
Kaynak: Haber Merkezi
breakingnews.com.tr
Türkiye'nin dev kompozit tesisi Ankara'da üretime başladı
Ankara

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ'nin (TUSAŞ), akıbet teknolojiyle donatılan, Türkiye'nin ibdai havacılık projeleri ve toptan havacılık devleri düşüncesince istihsal yapılacak kompozit tesisi Ankara'da üretime başladı.

TUSAŞ, Kahramankazan'daki tarz yerleşkesinde, 181 milyon dolar yatırımla kısaca 100 bin metrekare bağlı bölgeye ehil dünkü kompozit yatırımını tamamladı. Uçak ve helikopter kadar iklim araçlarının strüktürel parçalarının üretileceği tesis, hayattaki iklim yapısalları kompozit ihtiyacının yüzdelik 2'sini karşılayacak.

TUSAŞ Kompozit İmalat Müdürü Emre Eriş, AA muhabirine, firmanın dünkü kompozit binasında üretime başladığını söyledi.

Binada arazi takanak encam uygulayım bilimi ürünü birtakımı ekipmanların tedbir döneminin tamamlandığını ve kurulumlarının sürdüğünü tamlayan Eriş, bu açıdan yüzdelik 70-80'ler seviyesine ulaştıklarını tabir etti.

Eriş, dünkü kompozit binasının henüz ilkin makbul kompozit tesislerinin yerini kabul etmek kıl oranı kurulmadığına ayraç ederek şu halde konuştu:

"Bu çatı bulunan kompozit istihsal kapasitemizi kısaca 2-2,5 katına çıkaracak ortak tesis kendisine düşünüldü. Halihazırda alınmış, Boeing, Airbus kadar firmalardan mevrut işler var, onlar bu tesiste yapılacak. Kendi ibdai ürünlerimizin strüktürel parçalarının anlaşılan ortak oranı gene bu tesiste üretilecek. Bunlar şirketimizin, ülkenin yarınına bağlı konular. Uzun vadeli düşündüğümüzde kompozitin geleceğiyle ait ilkin revaçta bulunan özellik termoplastik. Bununla ait de tesisimizde asıl ortak Ar-Ge yatırımı ve bölgeyi oluşacak."

Gökbey, Boeing ve Airbus düşüncesince üretim

Eriş, tesiste Gökbey helikopterinin herkes kompozit parçalarının, Boeing'in uçaklarının neşeli arama yüzeylerinin üretiminin yapılacağını, Airbus'ın herkes geçici uçaklarında kullanılabilecek ortak taraf konsepti üstünde çalışmış olduğu Geleceğin Kanadı Projesi'nde TUSAŞ'ın üstlendiği dizayn ve istihsal faaliyetlerinin de gene bu tesiste gerçekleştirileceğini bildirdi.

Şirket kendisine yerlileştirmeyi baş döndürücü önemsediklerini, müşterilerinin gereksinimlerini karşılayabilecek kabiliyetteki herkes yerel tezgahlara tesiste arazi verdiklerini dile getiren Eriş, "En dobra örneği otoklavlar. Otoklavları, Sistem Teknik firmasından aldık. Yazılımı ve özişler sistemiyle yerel ortak ürün. Yerli üreticilerimizin ileriye dönük, arsıulusal arenada menfaatlerini henüz elleme gösterebilecekleri gelişimleri sağlamasına ön kadem olmaya çalışıyoruz. Yaptığımız çalışmayla Sistem Teknik, emlak dışındaki rastgele ortak kompozit üreticisine bu tezgahları verebilir." dedi.

İlk gaye dünyanın yüzdelik 2'si

TUSAŞ'ın istihsal kalitesi ve bilgisiyle evren kompozit piyasasında ehemmiyetli ortak oranı bulunduğuna dikkati çekici Eriş, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu sığa artışıyla payın henüz da artmasını bekliyoruz. Hedef, kompozit havacılık yapısallarının kısaca yüzdelik 2'si. Bu asıl ortak rakam. Bu, bugünün işleriyle ortaya konulmuş ortak rakam. Bu tesisle geleceğe termoplastik yönünde envestisman yaptığımız düşüncesince işler önümüzdeki 10 yılda termoplastiğe kaymaya başladığında en önde revan firmalardan birisi olacağız. Bu tesis bizlere bu pozitif yanları sağlayacak. Termoplastik yönünde alacağımız işlerle ihtimal yüzdelik 2'nin de üstünde olacağız. Hatta TUSAŞ etrafındaki havacılık HUB'ındaki firmaları da yönlendirerek, çabucak TUSAŞ değil, Ankara ve Türkiye'nin henüz da şişman hisse alması sağlanabilecek. Hedef ve çalışanlarımız bu yönde."

Emre Eriş, dünkü kompozit binasında nice yenilikçi uygulayım bilimi ve konseptin kullanıldığına ayraç ederek, buradaki örneklerin asistan sanayiye aktarılmasının da ehemmiyetli ortak avantaj bulunduğunu vurguladı.

Türkiye'nin vitrini olacak

Tesisin hususi kendisine planlandığını tamlayan Eriş, şunları kaydetti:

"Burası, çabucak kompozit üretimi düşüncesince mamul ortak çatı değil, geri hizmet ameliyat de buradan sağlanacak halde planlandı. Ciddi ortak boyahane, tahribatsız yoklama sistemleri tesise bütünleşmiş edildi. Çok şişman kapsamda düşünülmüş, yavaş yavaş gerçekleştirilmiş ortak iş. Yeni kompozit binasının TUSAŞ, Ankara ayrıca Türkiye'deki dört başı mamur kompozit işlerine sergen olmasını bekliyoruz. Dünya çapındaki ortak müşareket buraya vardığında 'Gözüm bağlı bu işi TUSAŞ'a veririm, TUSAŞ da bunu gerektiği halde asistan uran firmalarına yönlendirir' öngörüsünü tekvin etmek istiyoruz. Bu sayede 420 no'lu binada minimum 1000 bireyin çalışmasını öngörüyoruz, asistan sanayiyle bunu 2, 3, 5, 10'a katlayarak asıl ortak istihdam yaratmayı hedefliyoruz."

Yeni teknolojilerin geçmiş infaz alanı

Kompozit İmalat Müdürü Türker Dölek de kompozit alanının daim gelişen ve akıbet değişen teknolojinin strateji edilmesi müstelzim ortak meydan bulunduğunu söyledi.

Bu doğrultuda, TUSAŞ kendisine kompozit tasarım, istihsal ve teknolojilerinde baştan sona günceli yakalamaya ayrıca o değişen teknolojinin büyüme göstermesine önayak olmaya çalıştıklarını tabir fail Dölek, "Bazı teknolojilerin ihtimal de geçmiş uygulandığı, avlu bulmuş olduğu bölgeler baştan sona tesislerimiz oluyor. Yeni tesisimizde de bu mevzuda ıpıssız el altında revan nice projeyle mevcuttaki teknolojiyi ortak hamle öteye götürecek emekleri sürdürmekteyiz." dedi.

Daha baş döndürücü tümleştirilmiş kompozitlerle beraberce tasarımcıların ve havacılık alanının gerekseme duyduğu, mahrukat tüketiminin azaltıldığı, verimin arttığı ve maliyetlerin düşürülmüş olduğu parçaların imalatına müteveccih ortak iki plan yürüttüklerini özetleyen Dölek, şu ifadeleri kullandı:

"Bunlar havacılık sektöründeki en şişman oyuncularla dal omuza yürüttüğümüz projeler. Kompozit işini anadan görme yöntemlerle yapıyorsanız ortak müddet sonraları piyasada yeriniz kalmıyor. Kendinize arazi ayırmak ve geleceği eyitmek istiyorsanız baştan sona ortak hamle ileriye gitmeniz gerekiyor. Kompozitte tercih ettiğimiz teknolojilerde minimal sorumluluk ve azami verimle hem müşterilerimizi hem zat ürünlerimizi desteklemekteyiz."

Tüm süreçler simülasyonlarla değerlendirildi

Dölek, dünkü kompozit tesisinin dijital, yazılım, teknolojik tezgahlar yönünde bütünleşik, bölgesine önderlik edecek ortak yapılış bulunduğunu vurguladı.

"Burasının ortak amiral sefine pozisyonunda dört başı mamur sahası sırtlayan, ortak bölgelere götürücü tesis olmasını amaçladık." diyen Dölek, şu detayları verdi:

"Kullandığımız 5 cızık yahut CNC tezgahlar, olabilecek en yukarı düzem yazılımlarla donatıldı. Bunlar kurnaz yazılımlarla ve bireşimli zekanın bizlere verdiği iyileştirmelerle güçlendirildi. Hem sayısal transformasyon hem dizayn ekiplerimiz herkes süreci, olabilecek en velut bir duruma getirmeye çalışıyor. Buradaki erek hem en elleme ürüne en aceleci halde iktiran etmek aynı zamanda elimizdeki olanakları zorlayarak rakiplerimizin önüne geçip, taraf sanayiyi, türkiye ve bulunduğumuz coğrafyadaki teknolojik ilerlemeleri ortak bölgelere bildirmek ve değerli olmak."

Tesisin kısaca 100 bin metrekarelik bölgede çalışkanlık göstereceğini tamlayan Dölek, buradaki herkes etapların henüz ilkin simülasyonlarla değerlendirilip doğrulandığını dile getirdi. Türker Dölek, "Özel ortak tesis, gözbebeğimiz. 16 yılı fazla süredir TUSAŞ'ta çalışmaktayım. Sürecin yavaş yavaş ilerlediğini, işlerin buralara geldiğini gitmek alım çalım verici. Yaptığımız parçaların bütünü uçuyor, işe gelmekteki en şişman motivasyonum bu. Hatta bazılarının yörüngeye girmiş olduğu caba oluyor. Bu dehşetli ortak alım çalım kaynağı. Bu çıtayı ortak hamle henüz yükseltmek, bu tesisle, dünkü teknolojilerle az buçuk henüz ilerletmek bizler düşüncesince alım çalım kaynağı. Umarım devletimize, milletimize utangaç olmaksızın üstlendiğimiz bu ağırbaşlı iyon altından kalkıp ortak bölgelere getirebiliriz." diyerek konuştu.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.