Mutfağa Fısıldayan Şef; Özlem Mekik

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Mutfağa Fısıldayan Şef; Özlem Mekik

Breaking News; Sizi tanıyoruz ama tanımayanlar için kendinizden bahseder misiniz?

Özlem Mekik: İstanbul'da 1981 yılında doğdum. Daha küçük yaşlarda babamın mutfak sevdasından etkilendim, genlerimden gelen el lezzetini, bitmek bilmeyen mutfak aşkı ve çalışma azmiyle birleştirdim. İstanbul Üniversitesi "Turizm İşletmeciliği ve Seyahat Acenteciliği" bölümünü bitirerek işletmecilik kariyerinin temelini attım. Yurt içi ve yurt dışında restoran, mutfak, yiyecek, içecek, servis yönetimi ve kalitesi, gıda hijyeni ve turizm pazarlaması konularında eğitimler aldım. Turizm sektörünün pek çok farklı kademesinde çeşitli görevler üstlendim. Türkiye'nin önde gelen bir gıda firmasında eğitim müdürü olarak kariyerime başladım. Daha sonra aynı firmada operasyon müdürlüğüne terfi ettim. Bu görevi başarıyla sürdürürken çeşitli Franchise işletmeciliği programlarını tamamladım ve firmanın Franchise gurup müdür yardımcısı görevini üstlendim. Ardından dünya markası gıda zincirlerinde çeşitli pozisyonlarda görev aldım. 2004 yılında "Ziyade Fasıl" markasını ve restoran zincirini hayata geçirdim. İlerleyen yıllarda İstanbul'un farklı köşelerinde açtığımız şubeleriyle, "Ziyade Fasıl'ı yeme-içme sektörünün en önemli işletmelerinden biri haline getirdim. Merkezi Brüksel'de bulunan ve ünü tüm dünyayı sarmış ITQI isimli "Üstün Lezzet Ödülleri" veren kuruluşun 2018 yılında 140 "Masterchef'ten oluşan jüri kadrosunun içerisine girdim. Aynı unvan ile lezzet ödüllerinde jürilik yapan dünyadaki 3 kadın şeften biri oldum. Gelen yoğun istek üzerine özel tarifleriyle hazırladığım "Özlem Mekik ile Günümüz Lezzetleri" kitabım Alfa Yayınevi tarafından yayımlandı. "Tarihe Saygı Projesi" kapsamında "2018 Troya Yılı" dolayısıyla Opet ile farklı bir iş birliği çalışması gerçekleştirdim. Çanakkale Valiliği ile birlikte Türkiye'de Antik Çağ dönem yemeklerini çalışan şef oldum. Antik Çağ döneminin özel bir tatlısı olan "Globi"yi bambaşka bir dokunuşla yeniden yaratarak "Çanakkale Troya Tatlısı" olarak bölgeye kazandırdım. 15 Mart 2019 tarihinde OPET ekibi ile birlikte UNESCO nezdinde T.C. Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Altay Cengizer'in ev sahipliğinde Paris'te gerçekleşen konferansa davet edildim. Oturumuna katılan yaklaşık 300 davetliye kendi özel reçetemle hayata geçirdiğim "Çanakkale Troya Tatlısı'nı yaptım ve ikram ettim. 2018 yılında "Şehrin En İyileri" tarafından "Türkiye'nin En İyi Bayan Şefi" seçildim. "Sofra Düzeni ve Sunumu" konusunda birçok firma ve markaya danışmanlık yapıyorum. Milliyet Gazetesi "Favori Lezzetler" eki Genel Yayın Yönetmeni ve aynı zamanda yazarı olarak yazılarıma devam ediyorum. Son olarak STAR TV'deki "Nergis Zamanı" programında seyircilerle buluştum.

 

Breaking News; Dünyayı etkisi altına alan Corona Virüs ile beraber gastronomi sektörüne de inanılmaz bir ilgi arttı. Siz bunu neye bağlıyorsunuz? Gençlerde olan bu gastronomi tutkusu için ne söylemek istersiniz? 

Özlem Mekik: Gençlerin gastronomiye ilgisi aslında pandemiden çok önce de vardı. Dünyanın en eski mesleklerinden biri olan aşçılık, oldukça geleneksel kurallara sahip ve zor bir iştir. Gerçekten zor, ağır ve çok yorucu! Bunlara bir de mutfaktaki hiyerarşik düzen eklendiğinde gençler için pek de kolay ve eğlenceli bir iş ortamı olduğu söylenemez. Peki, ne oldu da meslek birden bire popüler hale geldi ve gençlerin gastronomiye ilgisi arttı? Bu ilginin artışında TV kanallarında yayımlanan birtakım aşçılık programlarının yanı sıra yazılı ve sosyal medyanın mesleğe olan ilgisi büyük oranda etkili oldu. Özellikle de gençlere önderlik yapan şeflerin popülerliği, mesleğin zorluklarından çok keyifli ve renkli yönlerini gündeme taşıdı. Ekonomik olarak da çıtası yüksek bir meslek vardı karşılarında… Bununla birlikte üniversitelerin gastronomi bölümlerinde oldukça cezp edici olmalı, gençler için… Şu anda aynı ilgi sürüyor mu, bu konuda şüphelerim var, çünkü ilk mezunlar verildi. Hatta ikinci dört yıllıklar da mezun olmuş olmalı… Şu anda ne kadarı mutfakta ve mesleği yapıyor, bilemiyorum. Aşçılık, gençler için ilgi çekici bir meslek olmalı elbette… Çünkü dünyanın en iyi mesleklerinden biri… Zorlukları da epeyce fazla… Fakat büyüklerimiz ne demiş, gülü seven dikenine katlanır.


Breaking News; Corona Virüs ile beraber yemek içmede de ciddi bir artış yaşanıyor. İnsanlar stresten ve can sıkıntısından artık kendisini yemeye vuruyor. Sizce yemek içmede alışkanlıklarımız virüs ile beraber nasıl değişti?

Özlem Mekik: Pandemiyle birlikte sağlıklı beslenmemiz gerektiğini daha fazla düşünmeye başladığımız bir gerçek! Fakat bu düşünceyi ne kadar uygulayabiliyoruz, işte burası bir muamma! Doğru beslenme bir kurallar bütününe uymak demek… Aslında hiç de zor değil; vitamin ve mineral açısından zengin sebze ve meyveleri tüketmek, et ya da beyaz et tüketimini dengeli yapmak, bol su içmek, öğün saatlerini kaçırmamak ve tabii her gün en az bir saat spor yapmak… Zor mu? Yoğun iş temposunda gerçekleştirmesi pek de kolay değil ki birçok insanımız da bu kurallara uyamıyor. Pandemi bu kurallara biraz uymamızı sağladı gibi… Bunun dışında, evde geçirilen saatlere güzel yemeklerin eşlik etmemesi, bizim toplumumuzda mümkün değil… Yine de ben dahil, birçoğumuzun yeme içme alışkanlıklarına dikkat ettiklerini düşünüyorum.

Breaking News; Şu anda size göre en çok ne tür yemeklere yoğun ilgi var ve bunun sebebi sizce nedir?

Özlem Mekik: Az önce de söz ettiğim gibi vitamin ve mineralleri yoğun gıdalar, bağışıklık sistemini güçlendirmesi dolayısıyla daha fazla ilgi görüyor. Kış mevsimi ile başlayan soğuklarda grip ya da nezle olmamak ve elbette Covid 19’a yakalanmamak için maske, sosyal mesafe, el temizliği ve bağışıklık sistemimizi güçlendirici gıdalar, şu anda elzem durumda…


Breaking News; Yeme içme işi ile uğraşanlara tavsiyeleriniz nelerdir acaba?

Özlem Mekik: Bu çok genel bir soru çünkü yeme içme işinin birçok dalı var. Restoran işletmeciliği olarak cevap verirsek eğer, işletmeciliğin ayrıca bir iş olduğunu söylemek gerekir. İyi bir işletmeci olmak için de ilk şart eğitim almak elbette… Restoran işletmeciliği, kendi içinde birçok dalı barındıran bir eğitim… Bununla birlikte yemeğe de ilginizin hatta bilginizi olması gerekiyor ve daha birçok detay. Bu işi yapmaya karar verenlere tavsiyem mutlaka eğitim almaları gerektiğidir. Ardından da adım adım ilerleyerek ve çeşitli restoranlarda çalışıp deneyimler kazanarak kendilerini geliştirmeliler.

Breaking News; Artık herkeste organiğe dönüş başladı. Artık herkes her şeyin doğalını arıyor. Siz bunu neye bağlıyorsunuz acaba?

Özlem Mekik: Çünkü sağlıklı, giderek daha sağlıklı beslenmek istiyoruz. Bu da bizleri besinler konusunda daha fazla duyarlı yapıyor. Organik ürün pazarının büyümesi, İnternetin ve sosyal medyanın bu alanda iyi kullanılması, özellikle kadın girişimcilerin organik üretime katkıda bulunması gibi etmenler de doğal gıdaya olan ilgimizi ve bilgimizi artırıyor.

Breaking News; Yeni projeleriniz var mı?

Özlem Mekik: Sağlıklı beslenmeyi bir adım daha ileri götürerek “Vegan Beslenme Kültürü” üzerine bir kitap projesi hazırlıkları içerisindeyim. Vegan beslenmeyi önemsiyorum ve bu konuda kendim için de bir yol haritası oluşturmak istiyorum. 

Milli motosikletçi Deniz Öncü Portekiz'de 10. olduÖnceki Haber

Milli motosikletçi Deniz Öncü Portekiz'd...

O Mutfağa Fısıldayan Bir Şef; Özlem MekikSonraki Haber

O Mutfağa Fısıldayan Bir Şef; Özlem Mek...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!