Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

KKTC'nin Kurucu Cumhurbaşkanı: Rauf Raif Denktaş

Kıbrıs Türk halkının hürriyet mücadelesinde ehemmiyetli ortak noktayı bulunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş, ömrü süresince Kıbrıs Türk halkının bağımsızlığı düşüncesince savaşım etti.

Haber Giriş Tarihi: 13.01.2021 11:26
Haber Güncellenme Tarihi: 13.01.2021 11:26
Kaynak: Haber Merkezi
breakingnews.com.tr
KKTC'nin Kurucu Cumhurbaşkanı: Rauf Raif Denktaş
Lefkoşa

Denktaş, Kıbrıs'ın Baf sahasında 27 Ocak 1924'te dünyaya geldi.

İlkokul eğitimi düşüncesince 1930'da İstanbul'a gönderilen ve henüz sonradan Kıbrıs'a dönen Rauf Denktaş, 1941'de Lefkoşa İngiliz Okulundan izinli oldu.

Kıbrıs Türk halkının hürriyet mücadelesinin önderi Dr. Fazıl Küçük'ün Halkın Sesi gazetesinde yazılar yazmaya başlamış bulunan Denktaş, müşterek müddet Gazimağusa'da tercümanlık, mahkemelerde görevlilik ve İngiliz Okulunda muallimlik yaptı.

Hukuk eğitimi düşüncesince 1944'te Lincoln's Inn'de kıraat etmek neredeyse İngiltere'ye revan Denktaş, 1947'de Ada'ya döndü ve avukatlığa başladı. Sonrasında müddeiumumi bulunan Denktaş, 1956'da başsavcılığa derece yükseldi.

Mücadele yılları

Rauf Denktaş, 27 Kasım 1948'de Kıbrıs Türklerinin düzenlemiş olduğu geçmiş mitinginde Dr. Küçük ile konuşmalar yaptı. Türk camiasının dü ehemmiyetli adı Faiz Kaymak ve Fazıl Küçük ortada aralık dedektör rolünde Denktaş, topluluğun menfaatlerinin takip edeni oldu.

Aydın Denktaş'la 1949'da evlenmiş Denktaş, 1955'te Ada'yı Yunanistan'a putrel ideali bulunan Enosis'le mücadelede ve EOKA yıldırı örgütü karşısında Kıbrıs Türklerinin direnişine doğrultu verdi.

Rauf Denktaş, 1 Ağustos 1958'de Türk Mukavemet Teşkilatını (TMT) kurarak Rumların Türk köylerine saldırılarını gıcırtı etti.

Zürih-Londra Antlaşmaları öncesinde Fazıl Küçük ve Rauf Denktaş, Ankara'ya Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ile görüşmeye gitti ve toplantıda Denktaş Ada'ya Türk askeri gönderilmesi teklifini dile getirdi.

Denktaş, 1959 Zürih ve Londra Antlaşmaları ile 1960 Antlaşmaları ve Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası'nın hazırlanmasına efor harcadı ve ayrımsız sene Türk Cemaat Meclisi ile İcra Komitesi Başkanlığına seçildi. 16 Ağustos 1960'ta 650 yabanlık Türk alayı Magosa Limanı'na kadem bastı. 1963 vakalarından sonradan Denktaş temaslarda mevcut olmak neredeyse Ankara'ya gitti. Temaslarını mütemmim Denktaş, sandalla Kıbrıs'a geçti ve Türk direnişini örgütlemeye başladı.

1964 Londra Konferansı'ndan sonradan Makarios çeşidinden istenmeyen eş duyuru edilen Denktaş, 1967'de Ada'ya sezdirmeden girerken tutuklandı. Yoğun girişimler kararı Türkiye'ye arka sunulan Denktaş, 1968'de Ada'ya antre yasağı kaldırılınca Kıbrıs'a döndü.

Siyaset dönemi

Kıbrıs meselesinin çözümü düşüncesince 1968'de Glafkos Klerides ile geçmiş el Beyrut'ta müzakerelere başlamış bulunan Denktaş, emektar Rum liderler Spiros Kiprianu, Yorgos Vasiliu, Glafkos Klerides ve Tasos Papadopulos ile senelerce araştırma etti.

1970 seçimlerinde Türk Cemaat Meclisi Başkanlığına getirilen Rauf Denktaş'ın koyu politik yaşamı sonunda başladı. 1973 yılına derece Kıbrıs Cumhurbaşkanı Muavini ve Kıbrıs Türk Yönetim Başkanı yerine fariza fail Denktaş, 13 Şubat 1975'te Kıbrıs Türk Federe Devleti’nin duyuru edilmesinin peşi esna talih ve divan başkanlığı görevlerini üstlendi.

Denktaş, anayasanın gerekleri doğrultusunda 1976 seçimlerinde talih başkanlığına getirildi ve 1981 seçimlerinde ikinci el erk oldu. 15 Kasım 1983'te KKTC'nin duyuru edilmesinin peşi esna müessis cumhurbaşkanlığı görevine getirilen Denktaş, 1990, 1995 ve 2000'de meydana getirilen seçimlerde de cumhur reisi seçildi.

2004'te zamanın BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Kıbrıs problemininin çözümü düşüncesince hazırladığı Annan Planı'na huzur çıktı. Referandumda tasar Kıbrıslı Türkler çeşidinden bildirme edilse de Kıbrıslı Rumların reddetmesi dair yaşama geçmedi. 17 Nisan 2005'te meydana getirilen cumhur reisi seçimlerinde yavuklu sıfır Denktaş, 24 Nisan'da rolü Mehmet Ali Talat'a devretti.

Denktaş, Kıbrıslı Türkleri araştırma masasında 36 sene özümleme etti.

Sosyal hayatı

Siyasi yaşamının birlikte edip kimliğiyle de öne çıkan Rauf Denktaş, 1985'ten sonuç zamanlarına derece nice eser ve yazı yazdı. Fotoğrafçılığı da baş döndürücü bayıla bayıla fail Denktaş, Kıbrıs'ı özetleyen baş döndürücü sayıda foto sergisi açtı.

Denktaş, aza yetmezliği tanısı ile otama görmüş olduğu hastanede 13 Ocak 2012'de 88 yaşlarında ölüm etti. Vefatının peşi esna Türkiye ve KKTC'de millî matem duyuru edilerek 17 Ocak 2012'de meydana getirilen talih töreninin peşi esna Lefkoşa'daki Cumhuriyet Parkı’na defnedildi.

Denktaş'ın vefatı dolayısıyla herhangi müşterek sene 13 Ocak'ta KKTC ve Türkiye'de yâd törenleri düzenleniyor.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.