Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İtalya'da Başbakan Conte ve hükümeti, Temsilciler Meclisinden güvenoyu aldı

İtalya'da kuartet koalisyonun bozulmasıyla süregelen hükümet krizinde, Başbakan Giuseppe Conte liderliğindeki hükümet, parlamentonun madun kanadı Temsilciler Meclisinde güvenoyu aldı.

Haber Giriş Tarihi: 19.01.2021 00:21
Haber Güncellenme Tarihi: 19.01.2021 00:21
Kaynak: Haber Merkezi
breakingnews.com.tr
İtalya'da Başbakan Conte ve hükümeti, Temsilciler Meclisinden güvenoyu aldı
Roma

Koalisyon ortaklarından Italia Viva (Iv) partisinin 13 Ocak'ta, 5 Yıldız Hareketi (M5S), Demokratik Parti (PD), Özgürler ve Eşitler (LeU) ile oluşturduğu flaşör koalisyondan çekildiğini açıklamasıyla başlangıç yayınlayan politik kriz, yasama kurulu gündemine taşındı.

Krizle ilgilendiren evvel kendisine parlamentonun madun kanadı Temsilciler Meclisi Genel Kuruluna seslenme fail ve milletvekillerine bilim veren Conte, güneş boyu kuvvet ve aykırılık milletvekillerinin hükümeti ile alakalı görüşlerini dinledi.

Genel kuruldaki görüşmelerin arkası sıra Conte ve üç partiyle artan ortak yönetim hükûmeti hükümeti düşüncesince şeb ezanı saatlerinde güven oylamasına geçildi.

630 sandalyeli Temsilciler Meclisindeki güven oylamasında 580 saylav oy kullandı.

Conte ve hükümeti, 259'a erinç 321 oyla meclisten güvenoyu aldı. Koalisyondan çıkan Iv'nin 27 saylav ise güven oylamasında bikarar kaldı.

Meclisteki güven oylamasının arkası sıra M5S'den Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, Twitter'daki hesabından "Mecliste güvenoyu sağlandı. Conte’nin yanındayız ve ati gidiyoruz." paylaşımında bulundu.

Başbakan Conte, bu sabahleyin divan umumi kurulundaki hitabında, ortak yönetim hükûmeti ortağı Iv'nin başlatmış bulunduğu krizi "anlaşılmaz" kendisine nitelemişti. Conte, hata sahibi parlamenterlere hükümetlerini sübvansiyon çağrısı yapmış ve "Şimdi sayfayı yöneltme zamanı. İtalya, mevzun ortak hükümeti doğruluk ediyor." ifadelerini kullanmıştı.

Conte ve hükümeti düşüncesince esasi eleştiri imtihan erte Senatoda

Başbakan Conte, erte sabahleyin da parlamentonun fevk kanadı Senatoya seslenme edecek ve hükümeti düşüncesince güvenoyu arayacak.

Iv'nin koalisyondan ayrılması sonra Senatodaki 18 senatörünün de kuvvet blokundan kopması hükümeti, başta parlamentonun fevk kanadında çokluk açısından riske sokmuştu.

İtalyan basınında arazi meydan haberlerde, Conte hükümetinin şu anda 321 sandalyeli Senatoda çokluk sayısı 161'in altında bulunduğu ve hükümete dayanaklık etmek verecek senatör bulma dair temasların sürdüğü belirtiliyor.

Kamuoyu yoklamalarında evvel tam görünen çok sağcı Lig Partisinin önderi Matteo Salvini de Conte’nin Senatoda çoğunluğu sağlayacak sayısı yok ise er seçime gidilmesi icap ettiğini anlatım etti.

Hükümetin, Senatodan güvenoyu alamaması yerinde Başbakan Conte'nin Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'ya istifasını sunması bekleniyor.

M5S, PD, LeU ve Iv'nin oluşturduğu ve "2. Conte Hükümeti" kendisine anılan koalisyon, gene Giuseppe Conte liderliğindeki M5S ile çok sağcı Lig Partisinin oluşturduğu ortak yönetim hükûmeti hükümetinin hesabına 5 Eylül 2019'da kurulmuştu.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.