Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ekonomide 2021 böyle geçti

Türkiye'de yılın son çeyreğinde, yüksek faiz döngüsü yerine, "yüksek büyüme, düşük cari açık" odaklı yeni bir ekonomi politikası uygulamaya konuldu.

Haber Giriş Tarihi: 22.12.2021 11:33
Haber Güncellenme Tarihi: 22.12.2021 11:33
Kaynak: Haber Merkezi
breakingnews.com.tr
Ekonomide 2021 böyle geçti
Ankara

Türkiye, ilk çeyrekte yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkilerine rağmen dünyada en iyi performans gösteren ekonomilerden biri olurken, ihracat ve sanayi üretimi büyümenin lokomotifi oldu. İhracatta yılın ilk aylarında rekorlara imza atıldı.

Büyüme, ihracat ve sanayi üretiminde pozitif performans sergilenen ilk çeyrekte, Ekonomi Reform Paketi ve Milli Uzay Programı başta olmak üzere birçok alanda Türkiye ekonomisine ilişkin yol haritaları belli oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasındaki (TCMB) görev değişimi, gündemin öne çıkan başlığı olan ilk çeyrekte, salgından zarar gören esnaf, sanatkar ve gerçek kişi tacirlere yönelik gelir kaybı, kira ve ciro kaybı destek ödemeleri gerçekleştirildi.

Salgın nedeniyle küresel tedarik zincirinin bozulması ve emtia fiyatlarındaki yüksek artışlardan Türkiye'deki fiyatların da etkilendiği bu dönemde, enflasyonla mücadele kapsamında fahiş fiyat artışı yapanlara karşı denetimler artırıldı, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulunca birçok firmaya idari para cezası uygulandı.

Türkiye ekonomisi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle tam kapanma da uygulanan yılın ikinci çeyreğinde büyüme trendini ve ihracatta rekorlara imza atmayı sürdürdü.

Kovid-19 salgınına yönelik önlemler kapsamında yılın ikinci çeyreğinde tam kapanma dönemi (29 Nisan-17 Mayıs) yaşanırken, bu süreçte salgından etkilenen pek çok kesime yönelik destekler uygulamaya konuldu. Ticaret Bakanlığınca esnaf ve sanatkara iki ayrı grup halinde hibe desteği sağlanırken, Hazine ve Maliye Bakanlığı öncülüğünde KOBİ'lere finansman desteği için 2021 Nefes Kredisi devreye alındı. Ödeme güçlüğü çekilen çek ve senetlere ilişkin kolaylık getirildi. Başlamış icra ve iflas takipleri de durduruldu. Emeklilerin bayram ikramiyesi de 1000 liradan 1100 liraya çıkarıldı. Kamuya yönelik vergi ve prim borçları için yapılandırma imkanı da tanındı.

Ticaret Bakanlığında görev değişimi yapılırken, Ruhsar Pekcan'ın yerine AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Muş getirildi.

Merkez Bankasının 128 milyar dolarlık rezerv tartışmaları da ikinci çeyrekte gündem maddesi oldu.

Türkiye, turizm sezonuna denk gelen üçüncü çeyrekte tarihinin en büyük orman yangınlarıyla mücadele etti.

Orman yangınları, 28 Temmuz’da Manavgat'ta başladı. Antalya, Muğla ve Isparta başta olmak üzere 54 ilde yaklaşık 300 orman yangınına, karadan, havadan ve denizden müdahale edildi.

Yeni tip koronavirüs salgınının etkisiyle dünyada bozulan tedarik zincirlerine alternatif arayışlarının Türkiye'ye olan ilgiyi artırdığı bu dönemde, salgınla mücadele kapsamındaki tedbirlerle üretime devam eden Türk şirketleri, yurt içinde ihtiyaçları karşılarken ihracatta mevcut pazarlara yenilerini ekledi. Türkiye ekonomisi, yüksek ihracat performansını sürdürdü ve yeni ihracat rekorlarına imza attı.

Üçüncü çeyrekte açıklanan büyüme rakamı, e-ticaret platformu Hepsiburada'nın dünya teknoloji borsası Nasdaq'da halka arz edilmesi, Türkiye'nin katmanlı hava savunmasının yerli ve milli sistemlerle sağlanmasına yönelik atılan adımlar, önemli gündem maddeleri arasında yer aldı.

Türkiye'de yılın son çeyreğinde, yüksek faiz döngüsü yerine, "yüksek büyüme, düşük cari açık" odaklı yeni bir ekonomi politikası uygulamaya konuldu.

İhracat ve büyüme verileri yılın son 3 ayında da pozitif seyretti. Bu dönemde açıklanan eylül, ekim ve kasım ihracatında rekorlar tazelendi ve ihracat artışını sürdürdü. Türkiye ekonomisi, yılın 3'üncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,4 büyüme kaydetti. Türkiye, bu oranla verisi açıklanan G20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ikinci ülke oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yüksek faiz döngüsü yerine, yatırım, üretim, istihdam, ihracat, büyüme odaklı ekonomi politikasına odaklanıldığını, istihdamın korunduğu yeni bir ekonomi modeline geçildiğini bildirdi. Bu kapsamda, temelini "yüksek büyüme, düşük cari açık" oluşturan "Türkiye Ekonomi Modeli" uygulamaya konuldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kurdaki dalgalanmayı durdurarak nispi bir istikrar sağlamak için yeni araçların devreye alınacağını açıkladı. Erdoğan, kur getirisinin bankadaki Türk lirası varlığının mevduat kazancının üstünde kalması halinde aradaki farkın doğrudan vatandaşa ödeneceğini bildirdi. "Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat" ürünü devreye alındı.

Görevden affını isteyen ve talebi kabul edilen Lütfi Elvan'dan boşalan Hazine ve Maliye Bakanlığına Nureddin Nebati getirildi.

Türksat 5B uydusu, ABD'nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Üssü'nden uzaya fırlatıldı.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.