Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Devlet yardımıyla 'sürü' sahibi olacaklar

Siirt'te 4 Ocak'tan itibaren "Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var Projesi"ne biçim ve ilçelerden 437 müracaat yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 18.01.2021 10:56
Haber Güncellenme Tarihi: 18.01.2021 10:56
Kaynak: Haber Merkezi
breakingnews.com.tr
Devlet yardımıyla 'sürü' sahibi olacaklar
Siirt

Siirt'te küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi üzere başlatılan "Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var Projesi" kırsalda dip istem gördü.

Siirt Valiliğinin öncülüğünde, hayvancılığın geliştirilmesi, yerel soy kucak yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması ve kırsalda canlı vatandaşların avlu standartlarının yükseltilmesi üzere yaşama geçirilen projeye müracaatlar sürüyor.

İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerince 4 Ocak'tan bu yana müracaatları onama edilen projeye, il genelinde birlikte haftada 437 istem alındı. Proje kapsamında Ziraat Bankası çeşidinden müstahsil başına maksimum 150 bin teklik verilecek. 100 bin liraya denli bakir faizli, +50 bin liraya denli da düşüt faizli emniyet olanağı sağlanacak. Yatırım kredilerindeki önceki 12 ay ödemesiz, maksimum 7 sene vade, pres kredilerindeki ise 50 bin liraya denli 18 ay önel uygulanacak. Ödemeler plan kapsamında hayvan realizasyon edilen satıcılara yapılacak.

Üretim ve istihdama ulama sunulacak

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Proje Koordinatörü Alim Öngören, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, 31 Mart'ta bitecek projeden müstefit olmak düşüncesince başvuruların rastgele güzeşte çağ arttığını söyledi.

Projeye, baş tarihinden itibaren minimum birlikte senedir hayvancılık fail ve Bakanlık Hayvancılık Bilgi Sisteminde (HBS) pres kaydı mevcut yahut eskiden hayvancılık yapmış şu an edilgen fiil hayvancılık işletmesi kaydı mevcut her insanın başvurabileceğini tamlayan Öngören, uygulamadan bin ailenin yararlanma etmesini sağlamayı amaçladıklarını belirtti.

Valilik himayesinde, 2023 Siirt gösterimi çerçevesinde küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması, kırsalda sağlık kaynaklarının artırılması ve köyden kente göçün önlenmesi üzere Valilik ile Ziraat Bankası Bölge Müdürlüğü ortada imzalanan teşrikimesai protokolü ile projenin yaşama geçirildiğini kaydeden Öngören, plan başvurularının 31 Mart'a denli il ve kaza Tarım ve Orman Müdürlüklerine bizzat yapılabileceğini bildirdi.

Projenin amacının, küçükbaş hayvancılık dair çalışkanlık yayınlayan pres ölçeklerinin büyütülmesi, ülkedeki küçükbaş hayvan varlığının artırılması, yerel kucak ırklarının artışı ile diyalekt kalkınmanın sağlanması bulunduğunu vurgulayan Öngören, "İlimizde bin ailenin projeden faydalanması sağlanarak birlikte yılda 100 bin kucak artışı ile istihsal ve istihdama ulama sunulması hedeflenmektedir." diyerek konuştu.

Tersine birlikte huruç bildirmek düşüncesince ehemmiyetli birlikte punt namına gördükleri projeye başvuracaklardan bazısı kriterler arandığını anlatım eden Öngören, şöyleki bitmeme etti:

"Proje baş nedeni ile minimum birlikte yıldır. Aktif hayvancılık işletmesi kaydı mevcut yahut eskiden hayvan yetiştiriciliği yapmış ancak şu an edilgen fiil hayvancılık işletmesi kaydı mevcut 18 yaşını doldurmuş hepsi başvurabilir. Şu an nedeni ile tarz ve tamamı ilçelerde dip birlikte istem var. Olumlu talepler alıyoruz. Alınan talepler, başvuruların sona ermesiyle bu arada Valilik Proje Onay Komisyonunca değerlendirilip müspet yada negatif karara bağlanacaktır."

"Proje ile küçükbaş hayvancılık gerçekleştirmek istiyorum"

Merkez Bayraktar köyünde ırgatlık fail Abdurrezak Özbey ise hayvancılıkla uğraşanlara ehemmiyetli fırsatlar sunan projeden müstefit olmak düşüncesince başvurduğunu söyledi.

Köyde arıcılık yaparak geçimini sağladığını anlatım eden Özbey, konuşmasını şöyleki sürdürdü:

"100 bin teklik destekten müstefit olmak ve 100 küçükbaş hayvan onama etmek düşüncesince müracaatta bulundum. Projeyi baş döndürücü müspet buluyorum. Bölgemizde hayvancılığın büyüme göstermesine ulama sağlayacağına inanıyorum. Bu çeşit planlara destek sundukları düşüncesince Allah devletimizden ve hükümetimizden razı olsun. Daha ilkin kızım İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün Genç Çiftçi Projesi kapsamında 100 arılı kapçık bağış desteğinden yararlandı. Çok şükür şu an 200 arılı kovanımız var. Ailemin geçimini bundan sağlıyorum. Bu plan ile de küçükbaş hayvancılık gerçekleştirmek istiyorum. Projeden hepsi yararlanmalı."

Yakup Demir de 30'a yaklaşan bulunan hayvanı sayısını, alacağı destekle artırarak üretime katkıda bulunmayı amaçladığını kaydetti.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.